Gå til sidens hovedinnhold

Eksplosiv økning i kokainbeslag

Tollvesenet beslagla i fjor 71 kilo kokain. Det er nær en dobling fra året før.

- Vi tror de økte beslagene har direkte sammenheng med nordmenns økte narkotikabruk, forteller Geir Høiseth, underdirektør i toll- og avgiftsdirektoratet til Nettavisen.

Les også: En av ti nordmenn sniffer kokain

Store mørketall
Høiseth sier at selv om mange blir tatt er det umulig å avsløre alle. Han mener det er store mørketall.

- I fjor ble det beslaglagt 71 kilo kokain, bare i 2005 ble det beslaglagt mer. Da ble 153 kilo kokain beslaglagt i Mo i Rana. Dette ga en total på 179 kilo for hele året.

Politiet og Tollvesenet jobber med å analysere hvorfor kokain- og amfetaminbeslagene øker, mens heroinbeslagene reduseres.

- Svenske tollmyndigheter rapporterer om samme tendens. Vi vet ikke helt grunnen, men vi tror det er en kombinasjon av at kokain og amfetamin har blitt mer populært, samtidig som vi er misfornøyde med heroinbeslagene våre, forteller Høiseth.

Beslagene av 323 kilo amfetamin i 2007 er den største mengden amfetamin beslaglagt av norske tollere noen gang.

(Artikkelen fortsetter under)

2199 beslag
I året som gikk gjorde tollerne hele 2199 narkotikabeslag. Stoffet har en samlet verdi på 600 millioner kroner, opplyser Tollvesenet. Det største enkeltbeslaget på kokain var på 18 kilo. Dette ble gjort i Tollregion Oslo og Akershus. Til sammenligning var det totale beslaget heroin 2,8 kilo. Økningen skyldes ikke bare større beslag, men også økning i antallet. I alt 99 kokainbeslag ble gjort på norske grenser i fjoråret, mot 64 året før.

204795

Dårlig heroinjobb
Den store nedgangen i heroinbeslag fra 79 til 2,8 kilo forklarer Høiseth med dårlig tollerjobb.

- Vi har rett og slett ikke vært flinke nok. Det er mulig at heroin ikke er like populært som før, men vi har ingen tro på at nedgangen gjenspeiler virkeligheten. Vi må ta selvkritikk for at vi ikke har klart å avsløre heroinsmuglerne.

Mange kroppssmuglere
Det finnes mange måter å frakte narkotiske stoffer på. Noen mer oppfinnsomme enn andre.

- Det er spesielt kokainen som blir gjemt på alle mulige slags plasser. Alt fra i posten til bagasjen, på kroppen, i kjøretøy og på kroppen. Det vi har sett tendens til er at flere og flere gjemmer stoffet i kroppen. Som oftest ved svelging og oppbevaring i magesekken. Vi har metoder for å ta kroppssmuglerne, men disse kan vi selvfølgelig ikke avsløre, sier Høiseth.

I mai i fjor avslørte Nettavisen den økende kokain-trenden i Oslos uteliv. Avsløringene var starten på Oslo-politiets offensiv mot kokain-snifferne.

Les de avslørende artiklene her:

Hvite netter i Oslo
- Skal på hue og ræva ut
Politiet: - Nordmenn har for mye penger
Vil du se slik ut?
Her kommer kongedopet
Politiet bekymret etter kokain-avsløring
Krever kokain-høring
Her lager de kokain
«Det verste var å miste barna»
Komiker mot kokain
- Jeg sniffet i filler fotball-karrieren
- Flommer ikke kokain hos oss

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk