Rektor Trond Blindheim ved Markedshøyskolen i Oslo kan fornøyd leke med legoklossene som demonstrerer en økning på over 100 prosent i antall studenter som begynner på skolens bachelorutdanning i markedsføring og salgsledelse.

- Vi hadde budsjettert med 90 studenter på den linjen fra høsten av. Nå har vi allerede 186 kontrakter, sier Blindheim.

- Hvorfor vil så mange bli selgere nå?

...vi er på tidenes shoppingtur

- Det er gode tider og vi er på tidenes shoppingtur. Det er lett å få seg jobb som selger om du er god og du kan tjene mye. Salgsyrket tiltrekker seg folk som har et godt utviklet konkurranseinstinkt. En salgsjobb er også et springbrett for andre spennende stillinger. I noen bedrifter er det faktisk krav om at alle ledere skal ha salgserfaring. Selgerne er jo de som tar pulsen på markedet. De er limet mellom forbrukeren og produktet, sier Blindheim.

44 prosent opp
Også Handelshøyskolen BI har rekordtall på søkere til sine markedsføringsutdanninger over hele landet.

- I fjor hadde vi rekordøkning i antall studenter og vi ligger nå langt foran fjoråret. Antall søkere til internasjonal markedsføring har økt med 44 prosent fra i fjor, markedskommunikasjon har økt med 19 prosent og markedsfører har økt med 15 prosent, sier Kim Syvaldsen, som er markedsansvarlig for bachelorutdanningene ved BI.

Syvaldsen forklarer økningen slik:

- Denne type utdanninger går bra når Norge går bra.

Og det går bra for studentene også. Fra 2007-kullet til BI hadde 95 prosent av markedsføringsstudentene jobb innen seks måneder etter endt utdanning, skriver daglig leder Henrik Sandberg i Mediarekruttering AS i et innlegg på Kampanje. Studentene har en forventet snittlønn på 415.000 kroner året.

- Selgerne er heltene
Trond Blindheim mener at selgerne er de viktigste personene i bedriften.

- Selgerne er helter og cowboyer. For tiden skriver jeg bok om Idar Vollvik, som opprinnelig var en dyktig mobiltelefonselger. Han kjøpte mobiltelefonselskapet Chess med 3000 råtne kunder for fire millioner kroner i 2002. To år og åtte måneder senere solgte han selskapet med 430.000 kunder for 1,7 milliarder kroner. Han hadde lite penger til reklame, men var flink med PR. Kjell Inge Røkke er også litt av en selger. Poenget mitt er at man kan komme langt med en kremmerkultur. Og som selger møter du og forhandler med jurister og siviløkonomer, så det har mye for seg å ha en faglig ballast, sier Blindheim.