Lite nedbør og høye temperaturer gjør at det også er ekstrem fare for skogbrann flere steder i Norge.

Det er generelt svært stor skogbrannfare over hele Sør-Norge. Brannvesenet ber folk innstendig om å respektere forbudet mot åpen ild i skogsmark, og være veldig forsiktige ved bruk av engangsgriller.

Brannvesenet på Romerike har registrert hele 39 gressbranner siden 1. april. Brannsjefen forbyr romerikinger å grille i skog og mark, skriver rb.no.

200 elever evakuert
Onsdag ettermiddag ble det meldt om skogbrann på Landro ved Sotra. En strømledning ble revet ned og satte fyr på det knusktørre gresset. Den kraftige røyken gjorde at 200 elever ved en nærliggende skole måtte evakueres.

LES OGSÅ: Felte trær - startet gressbrann

De tre siste dagene har det vært minst fem skogbranner i Tønsberg. Onsdag har brannvesenet slukket hele tre branner, skriver tb.no.

Forbyr grilling
Drammen kommune har sett seg nødt til å forby grilling på grunn av en rekke episoder som kunne ført til skogbrann. Brannvesenet i Buskerud-byen anser det som uaktsomt å tenne opp bål og engangsgriller i skog og mark, skriver dt.no.

- Vi har ekstra beredskap med et par biler som er tilrettelagt for skogbrann. Også Sivilforsvaret er i beredskap, i tillegg til flere grunneiere rundt i kommunene, sier Kjetil Hagen, seksjonsleder i Drammensregionens brannvesen.

I Birkenes kommune i Aust Agder var det en kraftig skogbrann tirsdag, skriver agderposten.no. Onsdag morgen holdt brannvesenet fortsatt på med etterslukking i området.

Totalt forbud mot åpen ild

Flere steder i Sverige er det innført totalt forbud mot åpen ild. I Danmark kjemper brannmenn mot flammene på Lolland.

Danske medier melder onsdag om en større skogbrann på Lolland. Flere kjøretøyer og brannmenn fra flere byer er sendt til området nær Rødbyfjord Minnepark. En brannmann er sendt til sykehus med røykskader, ifølge politiken.dk. Politiet på Sydsjælland og Lolland-Falster sier de leter etter årsaken til brannen.

Ved innsjøen Aspen vest for Hölö i Södertälje kommune utenfor Stockholm i Sverige kom det inn melding om brann i et skogsområde klokka 11.22 onsdag. Ifølge dn.se skal ingen boliger være truet av denne brannen.

I Sverige har det vært en rekke skogbranner den siste tiden.

Måtte evakuere boliger
Ingen mennesker skal være skadet i disse brannene, men flere boliger som var truet av flammene i helgen måtte evakueres.

I Hälsingland fortsetter et femtitall brannmenn og sju helikoptre arbeidet med etterslukking og kontroll etter flere skogbranner. Onsdag betegnes situasjonen å være under kontroll, men det er stadig fare for at brannene skal blusse opp igjen, skriver Svenska Dagbladet på nett.

Forbyr åpen ild i Sverige
Som en konsekvens av den store skogbrannfaren er det innført totalt ildforbud i 17 av 21 svenske län.

Christer Sjöstedt, innsatsleder for brannvesenet i Håbo, Jönköping og Mullsjö sier til tv4.se at folk bør unngå engangsgriller.

- Vi vil advare mot engangsgriller fordi det er vanskelig å være sikker på at kullet er ordentlig slukket når grillen kastes, sier han.