Gå til sidens hovedinnhold

Ekstreme kvikksølv-mengder ved ubåt

Ekstremt store konsentrasjoner av kvikksølv er påvist ved vraket av den tyske ubåten U-864 som ble senket av britene utenfor Fedje i Hordaland 9. februar 1945.

Det bekrefter forskningsdirektør Jens Skei i Norsk institutt for vannforskning (NIVA) overfor NTB.

NIVA fikk i høst i oppdrag av Kystverket å undersøke havbunnen ved ubåtvraket. Ubåten skal blant annet ha hatt en last på 1.857 støpejernsflasker med kvikksølv da den ble senket. Mengden er anslått til 65-70 tonn, ti ganger mer enn totalutslippene av kvikksølv i Norge i 1985.

3. desember i år ble prøver tatt på flere steder ved vraket, som er delt i to og ligger på mellom 140 og 160 meters dyp.

– På tre av prøvestedene har vi påvist en ekstremt høy konsentrasjon av kvikksølv med 1.653 milligram per kilo sandslam. Så høye konsentrasjoner av kvikksølv er aldri tidligere funnet i marine områder i Norge. Det naturlige nivået av kvikksølv i tilsvarende områder i naturen er 0,1 milligram, sier Skei til NTB.

Bellona-leder Frederic Hauge krever at det må gjøres en opprydningsaksjon på stedet.

– Regjeringen må nå komme med en saftig ekstrabevilgning på flere titall millioner. Det er verdier i området rundt vraket. De må også gå gjennom registre for å finne ut om det ligger slike lekkende ubåter andre steder, sier han til NTB.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted