Dødstallet som følge av katastrofebrannene er nå oppe i 135. Samtidig er flere titalls personer savnet, melder AFP.

- Alle er borte. Alle er borte. Alle. Husene deres er borte. Det er døde inne i husene der, gråter Christopher Harvey fra Kinglake, et område der store deler av befolkningen er omkommet.

Mistet alt
Blant de som overlevde flammene da de raste gjennom byen, er fem år gamle Elana Watson. Alle lekene og sykkelen hennes ble ødelagt av brannen, men hun slapp unna med livet i behold. Det er ikke tilfellet for mange av Kinglakes innbyggere, som er en av de verst rammede stedene.

Brannene er de dødeligste i landets historie, og Australia har erklært landesorg.

- Massemord
Politiet tror at enkelte av brannene, som har rasert småbyer nær Melbourne, er startet med vilje. Politiet håndterer de utbrente byene som kriminelle åsted så lenge etterforskningen pågår, melder Reuters.

- Det finnes ingen annen måte å beskrive dette på enn som massemord, sier Australias statsminister Kevin Rudd. Tallet på døde er sjokkerende, og jeg frykter de vil stige videre, la statsministeren til, melder BBC.

To personer, en mann på 31 år og en 15 år gammel gutt, er arrestert for ildspåsettelse i New South Wales. Ingen av brannene de er siktet for har ført til dødsfall, men politiet mener at noen av de verste brannene er startet av pyromane.

- Hjelpeløshet
Skogbrannene er Australias verste naturkatastrofe på mer enn hundre år. En massiv brann banet seg vei gjennom flere byer lørdag kveld, og ødela alt i sin vei. Mange døde i bilulykker da panikkslagne innbyggere prøvde å komme seg unna.

400 soldater sendes til de rammede områdene, for å bistå de utslitte brannmennene i rednings- og opprydningsarbeidet.

- Det er en følelse av fullstendig hjelpeløshet. Enkelte steder er fullstendig rasert, det er ingenting igjen. Og alle kjenner noen som har mistet alt, sier Michelle Achison, som bor i en av Victorias forsteder.

Savner tre barn
Sam Gents har ikke hørt fra kona Tina, og sine tre barn på 6, 13 og 15 år.

- Det siste noen så av dem var at barna løp inn i huset, gråter han.

- Hvis de slipper meg inn vet jeg hvor jeg vil gå for å finne dem, sier han. Politiet har sperret av hele byen mens de døde blir fraktet ut.

Det er også ventet at dødstallet vil stige kraftig når politi og redningsmannskaper har gjennomsøkt de hardest rammede områdene.

Reddet av svømmebasseng
Enkelte klarte seg ved å søke ly i svømmebassenger, vannreservoarer eller gjemme seg i kjellere.

Chris Harvey har mistet mange kjære, og hele hjembyen hans er i ruiner.

- Det vil se ut som Hiroshima. Det kommer til å se ut som en atombombe. Det er døde dyr utover hele veien, forteller Harvey.

Vinden løyet
De siste dager har vært preget av ekstremvær i Australia, med maksimaltemperaturer opp mot 46 grader celcius. Sterk vind har også ført til at brannene har spredd seg med en voldsom hastighet, noen steder helt opp mot 100 kilometer i timen.

Tusenvis av brannfolk har mandag heldigvis fått hjelp av litt kjøligere vær med mindre vind, men 10 enorme branner er fortsatt ute av kontroll i delstaten Victoria.

I Victoria er hele 3300 kvadratkilometer buskland og skog svidd av. 460 hus er ødelagt, og blant annet er en del vingårder i Yarra Valley ødelagt. Forsikringsbransjen i Australia tør foreløpig ikke anslå kostnadene.

HTML EMBED