Mange eldre har ekstra problemer i den kuldeperioden vi nå er inne i.

- Kulda er et problem for de gamle som fortsatt bor hjemme. De sparer gjerne på strømmen, og fyrer bare i det rommet de hovedsakelig oppholder seg i, sier Harald Olimb Norman, generalsekretær i Norsk Pensjonistforbund til Nettavisen.

Ifølge Norman kan dette fort bli et problem dersom de ønsker å benytte seg av et annet rom i huset.

- Hvis en da skal gå på toalettet, vil dette bli fryktelig kaldt. Faren er da også at de skal falle om å bli liggende i kulda, sier han.

Legger ansvar på myndighetene
Norsk Pensjonistforbund råder de eldre til å bruke mer strøm, slik at de kan holde boligen jevnt varm. Problemet for mange pensjonister er at de har lav pensjon og lite penger å bruke på strøm.

Norman forteller at de nå har fremmet forslag til regjeringen om å kutte momsen på strømmen for alle.

- Dette er jo 25 prosent som går rett inn til staten. Dermed ville de eldre kunne få 25 prosent mer å fyre for, noe som kan være med på å minke problemet.

Norman ønsker ikke å uttale seg om hvilket utfall han tror dette forslaget vil få, men legger ansvar på olje- og energiminister Terje Riis Hansen.

- Regjeringen bør trumfe igjennom dette med én gang, det er bare tull om de ikke kan få det til. Dersom de virkelig vil gjøre noe med problemet kan de si ja på flekken, og starte en endring allerede nå, sier han.

Han understreker at problemet gjentar seg hver eneste vinter, og at det ikke er noen grunn til å utsette det.

- Ta vare på hverandre!
Harald Olimb Norman råder også alle til å se etter hverandre i kulda, og mener dette legger et stort ansvar på «nabokjerringa».

- Bank på hos naboen dersom du oppdager frost i vinduskarmen hans. Ta initiativ til å hjelpe. Dette er en viktig oppgave for hele samfunnet, sier han.

Han mener problemet er størst hos eldre som bor i gamle bygårder eller i store hus utenfor byene.

- Det er klart at ensomheten også kommer fram når det blir så kaldt.

Gode rutiner
Åsa Hassløf, fungerende leder på søknadskontoret i bydel Frogner i Oslo, forteller at det ikke har vært noen ekstraordinære tilfeller hos hjemmetjenesten i vinter.

- Vi har innarbeidet rutiner hos de eldre, og jobber med å motivere dem til å skru opp temperaturene slik at det ikke blir for kaldt for dem.

Hun forteller at det alltid er noen som må passes ekstra på, men at alt ellers er greit.

- Jeg har inntrykk av at det går greit for de fleste, men at mange trenger assistanse i kulda. Mange benytter seg for eksempel av muligheten til å motta ved, sier Hassløf.

Frivillige bringer ved
Bjørn Paulsen er pensjonist og leder i Jordalspensjonistene, som deltar i Operasjon Ved i Oslo. Han forteller om et voldsomt behov for ved blant eldre og uføre.

- I dag har telefonen gått varm, det har ringt hele dagen, sier han.

Bare onsdag har Operasjon Ved i Oslo levert ut 66 sekker med ved.

- Det er mange rundt om som ikke har det så bra, og som fryser. Mange er ensomme og har behov for ved og varme.

Paulsen regner med at det vil gå med rundt 8000 sekker ved i Oslo i løpet av vinteren. Behovet for ved er størst fra sent på høsten til tidlig vår.

Mange ensomme
- Når vi leverer ved er det mye stusslig å se. Mange er i dårlig fysisk form, og mange er ensomme. Vi besøker mange forskjellige boliger, både i god og i dårlig standard, sier Paulsen.

Han mener Operasjon Ved gjør en god og viktig jobb, og forteller at det er stor takknemlighet for jobben de gjør.

- Folk setter stor pris på oss. Det vanker klemmer hele tiden. Derfor må jeg alltid huske å barbere meg på morgenen, slik at jeg er klar for en klem, humrer han.