Gå til sidens hovedinnhold

Elendig håndverk

Etter Røkke-fadesen skal Dag Terje Andersen være glad han allerede er byttet ut som næringsminister.

Scenen er Næringsdepartementet, datoen er 22. juni 2007. Aktørene er Kjell Inge Røkke og Dag Terje Andersen. Førstnevnte er landets mest suksessfulle aksjeraider de siste tiårene, sistnevnte er akkurat hentet tilbake til Oslo fra sin jobb som skogsarbeider.

Røkke stilte med landets beste rådgivere, Andersen klarte seg uten finansielle rådgivere. Utfallet av møtet ble en aksjonæravtale der staten satset 4,8 milliarder kroner på Aker Kværner (nå Aker Solutions) og bandt seg til et tiårs partnerskap med Røkke.

Avtalen er så syltynn at statsminister Jens Stoltenberg nå er på så desperat jakt etter å redde ansikt for staten at noen måneders utsettelse taes imot som en halv seier.

Oppnådde ingenting
Daværende næringsminister Andersen møtte hard kritikk fra første øyeblikk, men forsvarte seg med at hensikten bak millliardinvesteringen er å redde norske arbeidsplasser, norsk hovedkvarter og norsk eierskap.

Eller som Andersen senere skrev i sin egen blogg:

«Og ikke minst klarte vi med et eierskap som tilsvarer 12 % av aksjene å skaffe negativ kontroll i selskapet gjennom aksjonæravtalen. Dette krever normalt mer enn en tredjedels eierskap.»

I virkeligheten oppnådde han ingenting av dette.

Du kan lese hele Dag Terje Andersens blogg her:Derfor kjøpte vi Røkkes aksjer

Avtale full av hull
De siste ukenes hendelser viser at Kjell Inge Røkke ikke tar smålige hensyn, men durer frem selv om staten er motpart.

Hvis han vil, kan han kjøre på. Ingenting hindrer Røkke i å selge sine 68 prosent av Aker ASA (som er den børsnoterte toppen av pyramiden) til en russisk oligark eller en annen skrekkfigur.

Med på kjøpet følger de 60 prosentene Aker eier i «samarbeidsselskapet» Aker Holding - der staten og Wallenberg eier henholdsvis 30 og 10 prosent.

Siden Røkke angivelig stod klar til å selge Aker Kværner ut av landet rett før staten ble lurt inn, så kan man ikke utelukke et slikt salg. Og den tidligere næringsministern fikk ingen garantier som hindrer det.

I virkeligheten kan staten når som helst bli låst inn i et eierfelleskap i Aker Holding med hvem som helst Røkke selger til - for eksempel et konsern som driver med barnearbeid i uland eller som produserer landminer, for å ta en skrekkvisjon avtalen skulle sikret oss mot.

Ingen penger til Aker Solutions
Da staten gikk inn, fikk ikke Aker Solutions fem øre av de 4,8 milliardene. Pengene gikk for det aller meste til Kjell Inge Røkke. Og salget som nå tvinges gjennom - med eller mot statsministerens medvirkning - tapper Aker Solutions for to milliarder i kjøpesum og ytterligere tre til fem milliarder i finansieringsbehov.

Med venner som staten og Dag Terje Andersen trenger man ikke fiender!

Hvis det dessuten er slik mange jurister mener - nemlig at Kjell Inge Røkke & co kan gjøre hva de vil i Aker Solutions datterselskaper - så er komedien komplett.

Da kan selskapet flytte hovedkvarteret til samtlige bedrifter til utlandet, og bare la en håndfull personer sitte igjen i et norsk konsernselskap på toppen.

Eller man kan opprette et nytt datterselskap og kjøpe Molde Fotballklubb for et par milliarder.

Kinderegg
Etter Arbeiderpartiets årsmøte i helgen kan det være verdt å rippe opp det som bør være partiets dårlige regjeringssamvittighet: Næringsdepartmentet.

Først satte man inn en mann som på landsbasis bare var kjent som helten fra Cato Air-kapringen, Odd Eriksen. Han varte et snaut år før han ble byttet ut med Dag Terje Andersen, som er en hyggelig person - men som verken har utdannelse eller bakgrunn fra økonomi.

Og da Dag Terje Andersen også ble byttet ut etter snaut to år, satte man inn Sylvia Brustad (som var sliten og ville slutte). I likhet med Dag Terje Andersen er også hennes utdannelse begrenset til videregående skole.

Nå er ikke Kjell Inge Røkke heller noen velstudert person, men han har etter eget utsagt gått «Rennesteinsskolen» og har ikke minst vært utrolig dyktig til å bruke landets fremste rådgivere.

Det gjorde ikke daværende næringsminister.

Eller som det heter i den norske filmkomedien fra 60-tallet: Hurra for Andersens!

Hva mener du om næringsministerens avtale med Kjell Inge Røkke? Diskuter saken ved å trykke på fanen til kommentarfeltet under.

Kommentarer til denne saken