Gå til sidens hovedinnhold

- Elevene har blitt lurt

Elevorganisasjonen reagerer kraftig på offentliggjøringen av de nasjonale prøvene.

(BIIPMAG): Leder av Elevorganisasjonen, Håvard Vederhus opplever at elevene har blitt lurt. Han går hardt ut mot Regjeringens politikk, og reagerer på at kunnskapsministeren ikke har sagt noe i debatten.

Onsdag ble resultatene av de nasjonale prøvene offentliggjort. Prøvene i regning, lesing på norsk og engelsk ble gjennomført i september landet over for elever på 5. og 8. klassetrinn.

LES HELE SAKEN: Nasjonale prøver: Sjekk din skole her

Krever svar fra Kunnskapsministeren
Stikk i strid med regjeringens løfter til elevene, klarte ikke regjeringen å forhindre offentliggjøring av resultatene fra nasjonale prøver på skolenivå. Elevorganisasjonen krever forklaring fra kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell og konkrete garantier for fremtiden, opplyses det om i en pressemelding.

Elevorganisasjonen krever nå svar fra Kunnskapsministeren og løfte om at offentliggjøring på skolenivå aktivt skal forhindres.

- Vi boikottet prøvene i 2005 slik at de ble trukket tilbake og revidert. Vi ønsker ikke at det skjer igjen, fordi vi i utgangspunktet synes nasjonale prøver er et godt verktøy for skolene, sier Vederhus.

- De som har offentliggjort resultatene på skolenivå, må slutte å se elevmassen på en skole som en kollektiv enhet, men som individer.

En hard kamp
Kampen mot offentliggjøring av nasjonale prøver, er en kamp Elevorganisasjonen kjempet hardt under forrige regjering. Daværende utdannings- og forskningsminister Kristin Clemet ble voldsom upopulær blant elevene da hun ville offentliggjøre prøvene på skolenivå. Elevorganisasjonen oppfordret til boikott, og oppslutningen om boikotten ble så stor at det ikke var statistisk grunnlag for å offentliggjøre resultatene. I den påfølgende valgkampen lovte de rød-grønne at prøvene ikke skulle offentliggjøres på skolenivå, og Elevorganisasjonen godtok lovnaden.

- Ønsker ikke rangering
Kunnskapsdepartementet publiserte kun resultatene på kommunenivå, men gjorde ingenting for å hindre at resultatene kom ut på skolenivå også. Kunnskapsministeren sa på pressekonferansen onsdag at han var sikker på at media kom til å hente ut resultater fra skolene. Det reagerer Elevorganisasjonen på og mener Solhjell ikke tar problemet seriøst.

- Det er overraskende å høre Solhjell si at media sikkert henter ut den beste skolen i Norge på nasjonale prøve, når vi som elever og lærerne i skolen ikke vil ha den type rangering, sier Vederhus.

- Jeg hadde ikke ventet dette fra en statsråd fra SV, fortsetter Vederhus. Nasjonale prøver er et middel som skal hjelpe lærer og elev å lage en bedre tilpasset opplæring. Resultatene skal brukes i det små, så det blir meningsløst å lage store grafer og ligatabeller over skolenes prestasjoner.

- De som har offentliggjort resultatene på skolenivå, må slutte å se elevmassen på en skole som en kollektiv enhet, men som individer, avslutter Vederhus.

- Offentliggjøring viktig og riktig
Unge Venstre er også overrasket over at en minister fra SV offentliggjør resultatene, men er glad for de nye taktene fra regjeringskvartalet.

- Vi mener offentliggjøring av de nasjonale prøvene er viktig, og det skulle bare mangle om dette ikke er noe innbyggerne skal ha mulighet til å få innsyn i, sier leder i Unge Venstre, Anne Solsvik.

- Hvis vi skal fortsette å være redd for sannheten om hvilke skoler som er dårlige og hvilke skoler som er gode, fratar man politikere, lærere, foreldre og eleven muligheten til å kunne følge opp utfordring en skole har på en god måte, sier hun til biipMag.

Siste fra biipMag:
Motebloggernes beste tips
Blottla turbulent privatliv
Vi sier nei til pels

GÅ TIL FORSIDEN HER

Kommentarer til denne saken