TØYEN: - Det handler om å gi Tøyen-ungene tilgang til det alle andre tar for gitt, sier Karianne Hjallen.

Hun er initiativtaker til grasrotinitiativet «JA til Tøyen Arena - en flerbrukshall og kulturarena midt i byen!» (ekstern link), sammen med en rekke Tøyen-beboere og Tøyen-organisasjoner.

Ber om hall
Oppropet er blant annet en reaksjon på det de mener er en Tøyen-satsing der beboerne ikke blir lyttet til.

- Det er fint at området får et løft, men i forhold til folketallet så er dette ingenting, sier hun.

Det bor 15.000 personer på Tøyen - omtrent det samme som bor i hele Mandal kommune. Likevel har ikke barna på Tøyen ett eneste forsamlingslokale eller idrettshall.

I Tøyenavtalen ligger det heller ingen løfter om å bygge en slik, selv om beboerne og flere grasrotorganisasjoner gjentatte ganger har bedt om dette.

- En flerbrukshall har ikke vært en del av diskusjonen, sier Hjallen.

Les også: Vil ha Tøyen-suksessen i hele Oslo

For dyrt med fotball
Inspektør ved Tøyen skole, Sindre Andresen, forteller om en virkelighet der veldig få elever ved Tøyen skole har råd til å delta på organiserte fritidsaktiviteter.

- I 2. klasse er det for eksempel kun to stykker som spiller fotball aktivt. Da vi sendte en invitasjon til gratis fotballtrening kom 60 prosent av 2. klassingene med påmelding- også jentene!

Hos førsteklassingene er det nå etablert foreldredrevet trening på søndager i tillegg til treningene på Aktivitetsskolen.

Dit kommer det et større antall voksne enn barn. På den første treningen samlet 50-60 personer seg utenfor skoleporten til idrett, kake, kaffe og hygge i Tøyenparken.

- En helt vanvittig integreringsmulighet, skapt av idrett og alle foreldres ønske om å følge opp barna sine, sier Andresen.

Nylig opprettet en gruppe ildsjeler Tøyen Sportsklubb. Foreløpig er dette en sportsklubb uten hall og ball, men planen er å starte billige idretter, som alle kan delta på.

Les også: Her er Oslos tyngste rusmiljø - midt i boligstrøket

- Opp på normalnivå
Karianne Hjallen påpeker at selv om det finnes andre idrettshaller i bydelen, er disse i praksis utilgjengelige for mange Tøyen-beboere.

- Omkringliggende haller er allerede fulle. Ingen foreldre har bil, og de kan heller ikke «bare ta t-banen». Det har de ikke råd til. Du sender heller ikke seksåringen din alene til Hasle for å spille fotball, sier hun.

Les også: Nå er alt klart for nye Tøyen

Hjallen er fortvilet over at det politikerne kaller «Tøyen-løftet», i realiteten dreier seg om et Vitensenter og et nytt badeland, som i hovedsak ikke er for dem som bor på Tøyen.

Hun ber om at befolkningen nå blir lyttet til.

- De snakker om et Tøyen-løft, men det vi ber om handler egentlig bare om å løfte Tøyen-beboerne opp på et normalnivå, sier hun, og fortsetter:

- Vi trenger et samlingssted, et sted der vi kan ha skolerevy, skoleavslutninger og hvor ungene kan drive med idrett. Et sted hvor vi kan bygge «community».

Les også: This is Tøyen

- Noen tror vi lever i Peter Pans Neverland
Debatten har den siste tiden gått varm fra politisk hold om hva som egentlig er best for Tøyen.

Byrådet presenterte før påske sine visjoner for Tøyen, men ble kritisert av SV for å være «snorklippekåte», og uten omtanke for beboerne på Tøyen.

SV gir støtte til å bygge flerbrukshall på Tøyen, men har foreløpig ikke flertallet med seg.

- Som Gamle Oslo SVs kandidat til å lede bydelsutvalget, vil jeg ha ny flerbrukshall under Caltexløkka og kunstgressbane over hallen, skriver Kay Asbjørn Schjørlien (SV) i et debattinnlegg på dittOslos sider.

Feil, mener Jawad Azadmehr (H), som mener man må realitetsorientere seg, og se på hva det faktisk er bevilget midler til i Tøyen-avtalen.

- Det virker som at noen tror vi lever i Peter Pans Neverland, der alt er lov og alt er mulig. Vi må være klare på at markedskreftene styrer. Man kan ikke bare få og få og få, sa han tidligere i vår til dittOslo.no.

Han understreker SV var garantist for Tøyen-avtalen i 2013.

Les også: Avviser at Tøyen blir for «vestkantturister»

- Heia Tøyen
For beboernes del er det imidlertid verken Vitensenter eller badeland som står øverst på ønskelista. De drømmer om at Tøyens befolkning også får et skikkelig løfte, slik at man virkelig kan heie på Tøyen.

- Vi håper at man på et eller annet tidspunkt kan stå på en tribune og si «heia Tøyen». Vi heier jo allerede på Tøyen, og vi kommer til å ljuge helt til det er sant, sier Hjallen.

Les også: Pils og pizza gjør Tøyen tryggere

Tøyenfest
Førstkommende lørdag arrangeres Tøyenfest - et arrangement basert på frivillighet - der det til nå er påmeldt nesten 10.000 personer.

Her skal initiativtakerne samle inn underskrifter til støtte for flerbrukshall. Tøyen Sportsklubb vil også være representert på Tøyenfest, der de ber om innspill på hvilke idretter beboerne ønsker å starte med.

Les også: Vålerenga-leder slår tilbake mot innvandrer-hets