Gå til sidens hovedinnhold

Elskeren står tomhendt tilbake

Langvarig kamp om gigantisk formue avgjort.

Høyesterett i Hongkong har slått fast at arven etter Asias rikeste forretningskvinne, Nina Kung Wang, tilhører den veldedige stiftelsen Chinachem Charitable Foundation, som hun selv opprettet, fiølge Bloomberg.

Det medfører at hennes elsker Tony Chan sannsynligvis må se langt etter pengene han mener hun ville gi til ham.

Problemet knyttet til arven etter Wang var at hun i et testamente fra 2002, som retten nå har valgt å følge, ga alt til stiftelsen. Men mens hun var kreftsyk skrev hun et nytt få måneder før hun døde.

Dommen kan være avslutningen på en langvarig kamp, både i retten og pressen, om en av verdens største formuer.

Flerfoldige milliarder
Ifølge Forbes var hun i 2007, året hun døde, god for 4,2 milliarder dollar. Men medier i Hongkong mener at den reelle verdien ligger mellom 6,4-13 milliarder dollar.

Shanghai-fødte Wang ble mediekjendis i 2005 da hun kom seirende ut av rettsapparatet med sin avdøde mann Teddys formue, og ble steinrik. I den harde rettssaken mot hennes da 96 år gamle svigerfar, Wang Din-shin, ble Wang blant annet beskyldt for å ha forfalsket mannens testamente.

Mannen Teddy ble kidnappet i 1990, men selv om familien betalte 60 millioner dollar i løsepenger ble han aldri sluppet fri. Kroppen hans er aldri funnet, og han ble lovlig erklært død ni år senere. Svigerfaren mener at det var da mannen ble kidnappet at Wang forfalsket testamentet.

Grunnlaget for formuen ble lagt da paret flyttet fra Shanghai til Hongkong. Teddy Wang begynte å kjøpe seg landområder i byen som senere fikk verdens kanskje høyeste tomtepriser.

Elsket fiskeburgere
Wang var kjent for å være av det sparsommelige slaget, og hun skal som regel ikke ha hatt månedlige utlegg over 3.000 Hongkong dollar, eller 2.300 kroner. Hun likte ikke dyre merkeklær og hun handlet sine berømte minikjoler og andre i øyenfallende plagg på bruktbutikker

Wangs favorittmåltid bestod av amerikansk hurtigmat. Favoritten var fiskeburgeren på McDonalds, og hun bestilte alltid en pose ved siden slik at hun kunne ta med seg restene.

Men det fantes imidlertid ting hun brukte penger på. Det var ikke uvanlig at hun hadde 50 livvakter, og trolig var det et resultat av den tragiske måten mannen gikk bort på.

Seieren i rettsapparatet ga Wang kontrollen over selskapet Chinachem som hun omgjorde til et multimilliardforetak på eiendomsinvesteringer. Selskapet eier i dag mer enn 200 skyskrapere og 400 selskaper jorden rundt.

Kampen om formuen trenger nødvendigvis ikke å være helt over, da Tony Chan har mulighet til å anke avgjørelsen.

Kommentarer til denne saken