Gå til sidens hovedinnhold

Eluana får ikke lov til å dø

Faren vant i retten, men nå griper Silvio Berlusconi inn for å hindre at Eluana Englaro (37) får dø.

Den italienske ministerrådet har godkjent en hasteresolusjon som kan forhindre legene å fjerne Eluana Englaros matsonde.

- Jeg vil gjøre alt jeg kan for å redde livet hennes, sa statsminister Silvio Berlusconi på en pressekonferanse etter at ministerrådet hadde godkjent resolusjonen, ifølge CNN .

Resolusjonen beordrer legene til å fortsette å gi Eluana Englaro næring- og væsketilførsel til en ny lov er godkjent i parlamentet, antakeligvis innen få uker. Legene har allerede startet prosessen med å fjerne matsonden. Det vil ta om lag 20 dager fra sonden fjernes til Eluana dør.

I koma i 17 år
For at resolusjonen skal bli iverksatt, kreves presidentens godkjennelse. Men president Giorgio Napolitano har så langt nektet å underskrive, melder Catholic News Agency.

Eluana har ligget i koma i 17 år etter å ha blitt hjerneskadd i en bilulykke i 1992 da hun var bare 20 år gammel.

I årevis har faren Beppino kjempet en lang kamp i rettssystemet for Eluanas rett til å dø. I sommer vedtok en domstol i Milano at faren kunne fjerne næringstilførselen, og dermed la datteren dø.

Ville heller dø
Domstolen i Milano slo fast at Eluana aldri ville kunne våkne opp fra koma. I tillegg hadde hun før ulykken gitt uttrykk for at hun heller ville dø enn å bli holdt kunstig i live.

Ifølge Beppino skal datteren ha besøkt en venn som lå i koma, og deretter ha fortalt ham at hun ikke ønsket at noe tilsvarende skulle skje med henne om hun havnet i samme situasjon.

Men aktoratet anket beslutningen videre til høyesterett.

Italias høyesterett vedtok i november å gi medhold til domstolens beslutning.

Aktiv dødshjelp er forbudt i Italia, men pasienter har lov til å nekte å ta imot behandling. Det er på dette grunnlag at Beppino har prosedert saken. Siden hun hadde uttrykt at hun ikke ønsket å bli holdt kunstig i live, vil det være det sammen som å nekte å motta behandling, mener faren.

- En frihetsforkjemper
- Vi så alltid på henne som en frihetsforkjemper, sa faren i oktober.

- Hun hadde klare tanker om sitt liv, og for henne handlet livet om frihet, ikke om en forpliktelse til å leve, sa faren.

Saken, som har pågått i over ti år, har skapt en voldsom debatt i Italia. Familien har også møtt motstand fra demonstranter som er imot dødshjelp.

Da Englaro skulle flyttes fra klinikken i Milano til klinikken der næringstilførselen skulle avsluttes, ble bilen forsøkt stoppet. Demonstranter ropte blant annet «Eluana lever» og «Ikke drep henne»

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken