Fotballelskere har sett fram til lørdagens kvartfinale mellom Nederland og Russland helt siden Guus Hiddinks unge russere valset over Sverige i den siste gruppekampen.

Nå er det bare timer igjen.

Følg Russland-Nederland direkte i vår livesystem kl. 20.45
Se oppgjøret på TV 2 Sumo

Ikke bare er Hiddink selv nederlender, men laget hans spiller også klassisk nederlandsk fotball. Og mens Hiddink (61) er hjernen på benken, er Andrej Arsjavin (27) hjernen på banen.

Mistet kapteinsbindet
Han beskrives av trenerveteranen som en spiller som «skaper noe ute av ingenting». Det kan sannsynligvis en god del svensker skrive under på. Arsjavin sto nemlig for forarbeidet til 1-0-målet og scoret selv 2-0-målet da Sverige ble sendt nordover igjen.

21. november i fjor var han ikke i like godt humør. I Russlands siste EM-kvalifiseringskamp, mot lille Andorra, sparket han ned en spiller og pådro seg rødt kort.

Oppførselen kostet ham ikke bare kapteinsbindet på landslaget, men også de to første sluttspillkampene i Sveits og Østerrike.

Derfor skal den pressesky 27-åringen være glad for at hans fabelaktige forestilling mot Sverige hjalp Russland til kvartfinale og ikke bare ble en fotnote i mesterskapet.

Tjener 500.000 i uka
Det så ikke lovende ut etter 1-4-tapet for Spania i åpningskampen, og bare marginalt bedre ut etter 1-0-seieren over Hellas. Men etter 2-0-seieren over Sverige er optimismen stor i den russiske leiren.

- Men vi hadde følt oss mye bedre om vi ikke måtte spille mot Nederland, for jeg mener at det er det beste laget her, sa Arsjavin under et pressetreff torsdag.

Marco van Basten og Nederland er sannsynligvis mest opptatt av sitt eget spill i oppkjøringen til den tredje kvartfinalen, men den unge treneren gjør lurt i å bruke litt tid på Arsjavin også.

Barcelona, Newcastle og Manchester City skal allerede ha meldt sin interesse for juvelen.

Det er ikke dermed sagt at han blir solgt etter EM. Ifølge The Herald krever Zenit St. Petersburg 250 millioner kroner for playmakeren. I tillegg tjener han mer enn godt nok allerede med sin ukelønn på 500.000 kroner.

- God nok for Nederland
Også på klubblaget, som for øvrig hører hjemme i Arsjavins fødeby, har han en nederlandsk trener. Dick Advocaat har en høy stjerne i St. Petersburg etter å ha ledet Zenit til både seriegull og seier i uefacupen.

- Andrej er en kvalitetsspiller. Du kan se den forskjellen han utgjorde mot Sverige. Han er en virkelig opportunist på fotballbanen. I enkelte kamper er han elendig i 80 minutter og så har han en femminuttersperiode hvor han forandrer hele kampen. Det er sånt som gjør ham så spesiell og farlig som spiller, mener Advocaat.

Det skal dog sies at Nederland har flere spillere av samme kaliber. Wesley Sneijder har vært strålende i EM så langt, Rafael van der Vaart ikke mye dårligere og både Arjen Robben og Robin van Persie har vært nødt til å finne seg i innbytterroller.

Advocaat mener at Andrej Arsjavin hører hjemme på samme hylle.

- Er han god nok til å spille i det nederlandske laget? Lett! sier Advocaat til The Herald.

Utdannet klesdesigner
Det er Arsjavins egenskaper som playmaker, hans kreativitet, ballkontroll, overblikk og rasktarbeidende hjerne som gjør ham så verdsatt.

Han er ikke så annerledes utenfor banen. Arsjavin er utdannet klesdesigner og innrømmer på sin nettside (www.arshavin.eu) at han valgte dette studiet fordi det ville være mange jenter i klassen.

Forhåpentligvis var han mindre sjenert overfor jentene på universitetet enn han er overfor pressen. Etter at han ble tildelt utmerkelsen «banens beste» for innsatsen mot Sverige, gikk han sin vei uten å delta på den vanlige pressekonferansen. Hundrevis av journalister ble sittende igjen uten et eneste sitat.

Lørdag får de en ny sjanse, både journalistene og Arsjavin.

Kilder: Reuters, The Herald, Wikipedia

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).