Gå til sidens hovedinnhold

EM-klubbenes millionfest

Klubbene har aldri før fått betalt for mesterskap. Nå drar de inn 348 millioner.

Det er nemlig satt av 43,5 millioner euro (vel 348 millioner kroner) av EM-omsetningen som kompensasjon til EM-spillernes klubber.

NA24 - din næringslivsavis

Avtale for neste EM og VM
- Dette er et forlik og en veldig bra avtale som ble inngått mellom klubborganisasjonen, Det europeiske fotballforbundet (Uefa) og Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) i våres, sier fotballpresident Sondre Kåfjord til NA24.

Aldri før har klubbene tjent på å ha med spillere i internasjonale mesterskap. Nå er det signert avtale også for VM i 2010 i Sør-Afrika og for det kommende europamesterskapet om fire år. I 2012 kommer Uefa til å cashe ut enda mer til klubbene - 55 millioner euro.

Avtalen kom etter en langvarig strid der klubborganisasjonen G14 opprinnelig krevde at spillernes lønn skulle betales av nasjonene når de var på landslagsoppdrag.

- Umulig å betale Carews lønn
- Da hadde det blitt umulig for små nasjoner å stille med sine beste lag. Norges Fotballforbund kunne for eksempel ikke betalt lønnen til John Carew & Co., og tenk deg afrikanske land som har stjernespillere i England, kommenterer Kåfjord.

Isteden kom det til et kompromiss om å utbetale deler av overskuddet fra mesterskapene til klubbene. I eliteserien gir det penger til Ham-Kam og Rosenborg for tjenestene til henholdsvis Roman Kienast (Østerrike) og Fredrik Stoor (Sverige).

- Beløpet er stort, men avtalen er et meget bra håndverk fra Uefas og Fifas side. I forhold til inntektene som kommer inn under mesterskapene, er dette en rimelig liten andel.

Får inn 10,4 EM-milliarder
UEFA har anslått at EM-sluttspillet ville omsette for vel 10,4 milliarder kroner, hvor mesteparten stammer fra TV-rettigheter og sponsorsalg. I tillegg var det ventet at den europeiske økonomien fikk et tilsvarende hopp som følge av mesterskapet.

Fordelingsnøkkelen er detaljert, men klubbene fikk vel 4000 euro per dag fra spilleren startet på oppkjøringen til mesterskapet og til laget ble slått ut. Med 14 dagers oppkjøring og 12 dagers gruppespill utgjorde kompenasjonen garantert 104.624 euro, vel 837.000 kroner.

Søndagens finalespillere tjente inn opp mot 150.000 euro, 1,2 millioner kroner for klubben sin. For Barcelona, som hadde med tre spillere i den spanske troppen og fem andre EM-deltakere, blir det penger av sånt. I går stilte klubben med Puyol, Xavi og Iniesta i finalen.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken