Gå til sidens hovedinnhold

En afrikansk tragedie

Inflasjon på 1043 prosent, en økonomi i fritt fall og stadig kortere levealder. Møt et av norsk u-hjelps mislykkede pengesluk.

(NA24-KOMMENTAR): Fredag ble det kjent at Zimbambwes inflasjon i april passerte 1000 prosent, 1042,9 prosent for å være nøyaktig. Det var en oppgang fra 913,6 prosent i mars, og ny rekord.

En årlig tidobling av prisene er bare et eksempel på at dette landets økonomi er kommet fullstendig ut av kontroll. Økonomien krymper hvert år. I fjor falt bruttonasjonalproduktet med 7 prosent, den verste utviklingen i verden.

Det internasjonale pengefondet IMF anslår et fall i bruttonasjonalprodukt på 4,9 prosent i år og 4,1 prosent neste år.

Jordbruket i landet er i oppløsning etter at president Robert Mugabe sørget for å jage vekk hvite farmere. I mars annonserte regimet at det nasjonaliserer landets gruveindustri og overtar majoritetseierskap.

Robert Mugabes 26 år ved makten i det tidligere Rhodesia, har vært en monumental fiasko. Økonomien er gått fullstendig på dunken, og levealderen faller stadig, selv om det siste like mye skyldes AIDS-epidemien som Mugabes økonomiske vanstyre.

Det skjer i et land som lenge var et av Norges hovedsamarbeidsland for u-hjelp og som har mottatt et milliardbeløp i norsk bistand. Først for noen år siden, da Mugabes regime ble for uspiselig, kuttet Norge u-hjelpen til landet.

Men reaksjonen kom primært på grunn av Mugabes undertrykkende politiske styring av landet. Hans langvarige vanstyre av landets økonomi stanset ikke norsk bistand.

Lærdom
Hva er lærdommen av fiaskoen i Zimbabwe og andre afrikanske bistandsmottagere?

En nedslående, men nærliggende, lærdom er at u-hjelp i seg selv ikke skaper velstandsutvikling. Man kan nok lindre akutt nød, men en varig velstandsutvikling fordrer at mottagerlandet har et økonomisk, juridisk og politisk system som gjør det mulig å investere og utvikle et lønnsomt næringsliv.

U-hjelp kan til og med virke mot sin hensikt, fordi det mest lønnsomme driftige innbyggere kan gjøre er å slå til seg bistandspenger heller enn å bygge opp levedyktig virksomhet.

Se til Asia
Etter at Norge og andre land har pøst bistandsmilliarder inn i land som Zimbabwe, er det tankevekkende at det er en helt annen region som har løftet seg ut av en tilsvarende fattigdom, nemlig Asia.

Mange av disse landene var like fattige som afrikanske land da de begynte sin innhenting. Et land som Vietnam var herjet av krigen mot USA, og Kina hadde vært kommuniststyrt i flere tiår. I Kambodsja hadde Røde Khmer-regimet drept en stor del av de ressurssterke innbyggerne. Utgangspunktet var ikke akkurat strålende.

Nå vokser regionen med sjumilssteg og stadig flere mennesker oppnår en anstendig levestandard.

Det har i liten grad skjedd ved hjelp av u-hjelp. I stedet har man lært seg å utnytte sine styrker og bygd opp eksportindustrien, enten det nå er sykler fra Kina, sko fra Vietnam eller outsourcingstjenester i India. Man har også, i rimelig grad, klart å skape tiltro til at man vil respektere eiendomsretten til investorer som satser i landet.

Aldri i verdenshistorien er så mange løftet så raskt ut av fattigdom som det vi nå ser i Asia. I Afrika har u-hjelpen sørget for privatfly og luksus for herskerne, men fattigdommen for folk flest er like tragisk som før.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:
Høyre-katastrofen
Berlin-mur mot Fredriksen?
Tror ansatte-aksjer gir kursfall
Svikter sekstimersdagen
Analytikere trenger regnehjelp
Jeg, en idiot
Ikke hør på finansselgerne!
Trikser dyr mat billig
Oljemesse i eksosdis
Stordalen, her er 1. mai-talen din!
Blir vi nyskapende av oljepenger?
Atomkraft? OK da!
Vive la différence!
Svenskevits i kraftmarkedet
Er de rødgrønne bra for børsen?
Kan ikke bli verre enn Berlusconi
Hurra for oljefondet!
Selg SAS!

Kommentarer til denne saken