Gå til sidens hovedinnhold

En av ti nordmenn sniffer kokain

Hver tiende norske mann har brukt kokain. Her er sjokktallene om den norske misbruker-virkeligheten.

11,6 prosent av norske menn i alderen 21-30 brukte kokain i 2006. Blant kvinner sniffet én av tjue kvinner i samme aldersgruppe det hvite pulveret.

Det er sjokktallene som kommer fram i en ny narkotikarapport fra Statens Institutt for Rusmiddelforskning (SIRUS). Rapporten inneholder et bredt tallmateriale fra en rekke instanser.

- Innenfor narkotika er det utvilsomt kokain som er i vinden. Kokainmisbruket øker over hele landet, det viser alle våre undersøkelser, sier seniorrådgiver Odd Hordvin i SIRUS til Nettavisen.

Verst i Oslo
Verst er kokainmisbruket i Oslo, der politiet de siste månedene har gjennomført en offensiv mot kokainmisbruket gjennom aksjonen «Hvit snø» som rettet seg mot elitemiljøene der man til nå har trodd at stoffet har vært hyppigst brukt.

Men SIRUS-rapporten viser at det slett ikke bare er eliten som sniffer i seg det hvite pulveret. For Oslos vedkommende rapporteres det nemlig at i aldersgruppen 21-30 år har 18 prosent av den mannlige befolkningen og 10 prosent av den kvinnelige brukt eller prøvd kokain.

- Dette er et problem som nå brer seg over hele landet, men særlig i Oslo. Sånn er det med de fleste stoffer, det er alltid Østlandsområdet som er hovednedslagsområdet, sier Hordvin.

Se video på TV 2 Sumo: (Artikkelen fortsetter under videovinduet).

204314

Spres over hele landet
Over hele landet rapporteres det om en kraftig økning i kokainmisbruket. Fra 2002 til 2006 har misbruket økt på landsbasis fra 2 prosent til 4,5 prosent.

- Tilgjengeligheten for kokain er økende. 21 prosent av de i alderen 21-30 år som har deltatt i en spørreundersøkelse, oppgir at de er blitt tilbudt kokain i 2006. I 1998 var tallet 15 prosent, heter det i rapporten.

SIRUS peker også på at kokainbeslagene i Norge er de høyeste noensinne. Beslagene har økt med svimlende 46,4 prosent i årene 2002-2006. Kripos opplyser til Nettavisen at de vil offentliggjøre 2007-statistikken for kokainbeslag i løpet av første halvdel av januar.

Europa slår alarm
Samtidig som norske myndigheter er i ferd med å få opp øynene for omfanget av kokain, går alarmen over hele Europa. EUs narkotikabyrå, European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA), fastslår at kokainmisbruk har blit et svært omfattende problem i hele EU-området.

EMCDDA har i en rapport fra i fjor fastslått at kokain mest brukte illegale stoffet på verdensbasis, nest etter cannabis, og at det i enkelte miljøer i Europa er registrert en økning i bruken på opp mot 60 prosent.

I hele EU-området har anslagsvis 7,5 millioner personer i aldersgruppen 15 til 34 år prøvd kokain.

I mai i fjor avslørte Nettavisen den økende kokain-trenden i Oslos uteliv. Avsløringene var starten på Oslo-politiets offensiv mot kokain-snifferne.

Les de avslørende artiklene her:

Hvite netter i Oslo
- Skal på hue og ræva ut
Politiet: - Nordmenn har for mye penger
Vil du se slik ut?
Her kommer kongedopet
Politiet bekymret etter kokain-avsløring
Krever kokain-høring
Her lager de kokain
«Det verste var å miste barna»
Komiker mot kokain
- Jeg sniffet i filler fotball-karrieren
- Flommer ikke kokain hos oss

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen