Gå til sidens hovedinnhold

En av tre deprimert

En av tre har hatt depresjoner, og unge er mest utsatt.

(SIDE2): I en undersøkelse Synovate MMI har gjort for Dagbladet svarer 30 prosent av 1072 personer, eller tre av ti, at de har vært deprimert.

Derfor er unge triste
- Dette stemmer bra med andre undersøkelser der livstidsforekomst av depresjoner er målt. Til enhver tid har mellom seks og 12 prosent en klinisk depresjon. Tallet blir høyere når man spør om omfanget over tid, sier psykolog Trygve Bøvre ved Senter for krisepsykologi i Bergen til Dagbladet.

37 prosent av alle under 25 år sier de har opplevd depresjoner. 22 prosent over 60 år svarer det samme.

- At det er så mange unge folk kan avspeile hvordan det er å være ung i dag. Kravet til å være vellykket, lykkelig og holde et høyt tempo er stort. Det blir lettere å ikke nå opp. Men at flere yngre svarer bekreftende, kan også ha å gjøre med at de har større grad av åpenhet, sier Bøvre.

Depresjon er en tilstand som er karakterisert ved redusert stemningsleie, nedsatt lyst og interesse og økt trettbarhet. Det er en sykelig tilstand som ikke grunner i latskap, personlig svakhet eller mangel på evne til å ta seg sammen.

Vanligvis kreves en varighet på minst to uker. En skiller mellom alvorlige, dype depresjoner (melankolier) der pasienten ser mørkt på alt, og lettere tilstander med et mer kronisk eller tilbakevendende preg over flere år. (Kilde: pasienthåndboka.no)

Reklame

Nå: Vi selger ut Pondus-bøkene på lager fordi vi skal flytte