Gå til sidens hovedinnhold

En av tre dropper ut av videregående

Hele en av tre gutter dropper ut av videregående skole.

Det viser tall som professor Kjell G. Salvanes ved Norges Handelshøyskole har sammenfattet.

- Siden slutten av 70-tallet er det færre og færre som fullfører videregående skole. Dette er bekymringsfullt. På sikt kan vi bare oppnå økonomisk vekst gjennom teknologiskendring, sier Salvanes.

Jentene dropper også ut av videregående skole, men problemet er størst for guttene. Det er omtrent 10 prosent flere gutter som dropper ut av videregående skole enn jenter. Det er flere elever på yrkesfaglige retninger som dropper ut av skolen.

Fra nedgang til oppgang
I 1960 var det enda flere elever som sluttet på videregående skole. 39 prosent av guttene og 32 prosent av jentene sluttet. Men stadig flere fullførte skolen fram til 1987. Da snudde den positive trenden, samtidig med at kravet til utdanning har økt. Det er for eksempel ikke et alternativ for skoleleie 17-åringer og ta hyre som dekksgutt.

- Dette skjer samtidig som stadig flere 30-åringer går ut av arbeidslivet og over på trygd, sier Salvanes.

President Erling Øverland i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) er svært bekymret over det store antallet som ikke fullfører videregående skole.

- Frafallet er et veldig viktig tema for oss, sier han.

Ut i praksis
NHO er åpen for at det skal bli mulig for elever å få en praksisplass i en bedrift uten å ha bestått eksamener først.

- Det er viktig at næringslivet tar en ansvar. Jeg er åpen for at elevene skal kunne ta praksis først, og så ta teorien senere når de er mer modne og motivert.

- Hva tror du årsaken til frafallet er?

- Det kan se ut som om frafallet på yrkesfaglig retning kom etter Reform 94. Det kan se ut som om utdanningen ble for teoretisk, sier Øverland.

Skoleslakt
Det er kommet en rekke rapporter den siste tiden om den dramatisk dårlige sitasjonen i norsk skole. Før jul kom Pisa-rapporten som viser at norske elever gjør det dårlig i forhold til elever i andre land. Norge scorer dessuten dårligere på 2006-undersøkelsen enn de gjorde i 2000 i lesing, naturfag og mattematikk.

Onsdag la NHO fram en rapport som viser at halvparten av Norges befolkning mener at norsk skole er for dårlig.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken