Gå til sidens hovedinnhold

- En av våre største helter

- Han er en av våre største helter, sier statsminister Jens Stoltenberg om motstandsmannen Gunnar «Kjakan» Sønsteby.

Sabotøren og motstandsmannen Gunnar «Kjakan» Sønsteby, en av Norges mest dekorerte krigshelter, fyller 90 år fredag. Akkurat nå blir han feiret med en mottakelse for rundt 170 gjester på Akershus slott. Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen er vert og kongen og kronprinsen er til stede.

Blant hans bragder er kuppet mot Norges Bank i 1942 som sikret regjeringen trykkplater for norske sedler.

- Han er en av våre største helter, sier statsminister Jens Stoltenberg til TV 2 Nyhetskanalen. Stoltenberg peker på at Sønsteby ikke bare sto for en rekke bragder under krigen, men at han etter krigen har viet sitt liv til viktig formidlingsarbeid.

«Kjakan» og «Nr 24»
Gunnar Sønsteby ble født på Rjukan og var leder av motstandsgruppa Oslogjengen under annen verdenskrig. Han deltok i en rekke sabotasjeaksjoner og opererte under en rekke ulike dekknavn, blant dem «Kjakan» og «Nr 24».

I fjor avduket kong Harald en statue av Sønsteby Oslo.

Fikk opera-invitasjon
- Det er for alt du har vært og alt du er at vi er her for å hylle deg, sa forsvarsminister Anne-Grethe Strøm Erichsen i sin tale til jubilanten. På vegne av regjeringen overrakte hun billetter til åpningsforestillingen på den nye Operaen til jubilanten selv og hans kone, Anne Karin.

- De som besto prøven
- Du tilhører dem som besto prøven da Norge ble overfalt. Du er også etterkrigstidens mann, gjenoppbyggingens mann og en av krigstidens viktigste sannhetsvitner, sa statsminister Jens Stoltenberg i sin tale.

- Når vi hedrer deg i dag, hedrer vi også din generasjon, både de som overlevde og de som ikke overlevde. Alle de som risikerte alt for at vi kunne leve våre liv, i anstendighet og fred, sa Stoltenberg videre.

Reklame

Slik kan du kjempe om en premiepott på 90 millioner lørdag