Gå til sidens hovedinnhold

- En farligere verden

I mange afrikanske land blir kvinner systematisk voldtatt av regjeringsstyrker eller andre myndighetspersoner. Amnestys årsrapport er sjokkerende lesning. Les rapporten her.

Både myndigheter og væpnede grupper bruker frykt som et våpen for å undergrave menneskerettighetene og skape en farligere og mer polarisert verden, skriver Amnesty i sin årsrapport.

Rapporten ble offentliggjort onsdag, og inneholder opprivende beskrivelser av brudd på menneskerettighetene verden over.

- Gjennom kortsiktige og splittende vedtak undergraver mange regjeringer lover og menneskerettigheter. De lar rasisme og fremmedfrykt få grobunn, splitter folkegrupper, intensiverer ulikhet og legger til rette for mer vold og dypere konflikter, sier organisasjonens generalsekretær Irene Khan i forbindelse med offentliggjøringen onsdag.

- Fryktens politikk gir fart til en nedadgående spiral av overgrep der ingen er trygg, sier hun.

Rapporten tar blant annet opp en rekke eksempler på grov og seksuell vold mot kvinner i Afrika.

Bare et fåtall afrikanske land vurderer å innføre lover for å få bukt med de grove overgrepene. Blant disse er land som Kenya, Nigeria, Sør-Afrika og Zimbabwe.

Kjønnslemlestelse er fortsatt utbredt i mange afrikanske land, blant annet i Sierra Leone, Somalia og Sudan.

I republikken Kongo blir kvinner systematisk voldtatt av regjeringens sikkerhetsstyrker. Landets regjering får også kraftig kritikk for at kvinner har liten eller ingen tilgang til medisinsk behandling.

I Darfur i Sudan blir kvinner jevnlig voldtatt av Janjawid-militsen. Tallet på kvinner som ble angrepet og voldtatt mens de var ute for å samle ved utenfor Kalma-leiren i Nyala i Sør-Darfur steg fra tre-fire per måned til rundt 200 i måneden i fjor sommer.

I Nigeria blir kvinner voldtatt av offentlige ansatte, som ikke risikerer straff for overgrepene.

Les hele rapporten her.

Reklame

Nå: Vi selger ut Pondus-bøkene på lager fordi vi skal flytte