- Vekk med Tippeliga-lagenes andrelag i divisjonssystemet. Lag i stedet en egen 2. divisjonsavdeling bare med lag fra Nord-Norge. Det forslaget som nå ligger der innebærer jo en rasering av fotballen i Nord-Norge.

Det sier Ivar Morten Normark til Nettavisen.

- En fotballrevolusjon?

- Kall det gjerne det, sier Normark.

- Må tenke nytt
Den tidligere Aalesund- og Tromsø-treneren er nå trener for 3. divisjonslaget Mjølner. Han har vært trener på alle de fire øverste nivåene i Norge, og én tanke har spesielt surret i hodet hans det siste året:

Hvordan gjøre norsk fotball bedre?

Norges Fotballforbund har sett på saken. De vil halvere antallet 3. divisjonsavdelinger, men stort sett fortsette som nå med resten.

Normark mener det er feil vei å gå. Han mener i alle fall at spørsmålet er så viktig for norsk fotballs fremtid at det må debatteres. Og det grundig. Også før forslagene skal opp på fotballtinget neste vår.

Her kan du se Normarks powerpoint-presentasjon av forslaget.

- Urettferdig
For å ta det viktigste først:

Normark mener at Tippeliga-lagenes andrelag nå må vekk fra 2. divisjon. I stedet må de samles i en egen serie.

Akkurat det har han også bred støtte for. Da seriekomiteen i Norges Fotballforbund spurte lagene i 2. og 3. divisjon om de ønsket å ha andrelagene der, så svarte et overveldende flertall nei.

19 av de 31 2. divisjonsklubbene som svarte, sa nei til andrelag i 2. divisjon.

30 av de 49. 3. divisjonsklubbene som svarte, sa også nei til andrelag i 3. divisjon

- Argumentene er mange, sier Normark.

- For det første er det blodig urettferdig med Tippeliga-lagenes reservelag. Uansett hvilke regler man har så er det nok av eksempler som viser at de ikke klarer å stille med 4-7 A-lagsspillere i hver kamp. Det viser mine stikkprøver. Dermed sørger disse lagene for at seriespillet blir voldsomt urettferdig, sier han.

- Et annet punkt er at mange av disse toerlagene kjemper på nedre halvdel av tabellen i 2. divisjon, og at de gjør det nesten hele sesongen. Da kan man i alle fall stille spørsmålet: Blir norske talenter noe bedre av å kjempe med ryggen mot veggen en hel sesong? Eller ville man sett en bedre fotballmessig utvikling hvis de i stedet møtte hverandre i en egen serie? De ville kanskje like godt utviklet pasningsferdigheter, tempo, teknikk og bevegelser i en sånn serie. De ville fått mer ro til å få frem fotballferdighetene – som igjen gjør dem forberedt til å spille på førstelaget.

- Men det er vel sunt med litt press?

- Det er jeg ikke uenig i. Men disse talentene har en masse press fra før av. De har allerede et press på seg om å være gode nok til proffkontrakt, ny proffkontrakt og å spille seg inn på førstelaget. Jeg tror det vil være bedre for spillernes fotballmessige utvikling om de samtidig slipper presset om å unngå å rykke ned.

Den aller viktigste grunnen til å fjerne toerlagene er likevel Normarks ønske om å gjøre flere norske talenter gode.

- De beste talentene skal alltid gå til Tippeliga-klubbene. Det er jo i Tippeliga-klubbene de beste trenerne er. Det er der det er størst kompetanse, sier han.

Men:

- Det er de nest beste og tredje beste talentene jeg er opptatt av. Det som kan kalles desentralisert spillerutvikling, sier Normark.

Får likevel ikke spille
Da tenker han på følgende: Ifølge Normark hadde Tromsø 22 spillere i junioralder i sin andrelagsstall i år. Samtidig vil tre-fem av klubbens A-lagsspillere alltid spille i 2. divisjon. Det betyr at spillerne som er nummer 15-22 i den toerstallen ikke burde vært der.

De burde heller spilt for sine lokale lag i 2. eller 3. divisjon.

I alle fall hvis Normark fikk det som han ønsker.

- Jeg ønsker at de nest beste talentene er lenger i sine lokale miljøer – at de bruker litt lenger tid før de eventuelt havner i en toppklubb.

- Noen trenger også litt lenger tid på utvikle seg, sier Normark – og bruker Morten Moldskred et enkelt eksempel på en toppspiller som ikke var en Tippeliga-spiller allerede i slutten av tenårene.

Normark tror ikke Tromsø er unike, men at antallet juniorer på andrelagene nok er ganske så likt også i andre norske toppklubber. Det handler mye om eiendomsrett over spillere. Kravene til såkalt lokalt utviklede spillere, spillere som skal ha vært i klubbene i tre av årene i alderen 15-21, sørger for at toppklubbene støvsuger markedene for de største talentene, de nest største, men også gruppen av de tredje største talentene.

- Noen Tippeliga-trenere sier at det er så viktig at talentene får spille i 2. divisjon. Der får de jo møte robuste, voksne spillere. Men de nest beste talentene som jeg tenker på, for eksempel nummer 15-22 i Tromsø, får jo uansett ikke spilt denne voksenfotballen. Da burde de i stedet vært i sine lokale klubber lenger. Så kunne de spilt voksenfotballen der, på 2. divisjon- eller 3. divisjonsnivå.

- Se på Lofoten. De rykket ned fra 2. divisjon i fjor. Nå er de såpass rensket for spillere at det er et spørsmål om de i det hele tatt har lag i 2010.

Færre utlendinger?
I Sverige spiller topplagenes andrelag allerede i en egen serie, og svenskene skal være misunnelige på den norske modellen.

- Folk snakker om trøkket og konkurransemomentet for andrelagene her i Norge. Men for meg handler dette om fotballferdigheter og best mulig utvikling av dem. Det blir en annerledes matching i en ren rekruttserie. Men jeg tror den matchingen vil gi mer ro til å nettopp få frem bedre fotballferdigheter.

- Jeg tror faktisk ikke en egen rekruttserie blir så forbannet dårlig. Tvert imot, jeg tror den blir veldig bra.

Normark ser også for seg følgende scenario: Fjerner man Tippeliga-lagenes andrelag, så vil en konsekvens også blir at det blir færre dårlige utenlandske spillere i norsk fotball.

- Alle er jo enige om at det er for mange dårlige utenlandske spillere som tar plassen fra norske talenter.

- Dette forslaget gir 60 vanlige 2. divisjonslag i Norge. Det er flere vanlige 2. divisjonslag enn det er nå. Mtit argument er dermed at det vil øke andelen av norske talenter på dette nivået.

Ren nordnorsk avdeling
Det mest oppsiktsvekkende med Normarks forslag er nok likevel tanken om å gjøre én av fire 2. divisjonsavdelinger til en ren nordnorsk avdeling.

Normark ser for seg tre 2. divisjonsavdelinger á 16 lag i Sør-Norge. I hver av disse rykker fire lag ned hvert år. Så ser han for seg en fjerde avdeling – avdeling Nord-Norge. Den skal bestå av 12 lag – hvor to rykker ned hvert år.

Det betyr altså totalt sett flere «vanlige» lag i 2. divisjon – og dermed mer plass til norske talenter. Spesielt de nest beste og tredje beste talentene som da ikke får plass i Tippeliga-lagenes staller.

Men det betyr også at kun de to øverste nivåene (Tippeligaen og Adeccoligaen) blir allnorske avdelinger.

- Hvorfor en egen 2. divisjonsavdeling til Nord-Norge?

- I sesongen 2009 var fire av 56 2. divisjonslag fra Nord-Norge. To av dem var såkalte «vanlige» lag. De to andre var andrelagene til Tromsø og Bodø/Glimt, begynner Normark.

Så snur han problemstillingen på hodet.

- Hvor allnorsk er egentlig det? Og hvorfor må det være allnorsk på de tre øverste nivåene? Holder det ikke med de to øverste? Jeg ønsker at fotballspillere skal spille lenger. Jeg ønsker også at livskvaliteten på mindre steder i Norge skal bli bedre gjennom idrett, fotball og organisasjonen av divisjonssystemet. Jeg tror dette kan være en løsning.

Lenger i lokalmiljøet
- Mitt seriesystem betyr at det blir mer attraktivt for spillere å være lenger i lokalmiljøet, siden de får spille fotball på høyere nivå der.

- Det vil også sikre at drømmen bevares hos flere av de litt mindre norske klubbene. Noe som igjen fører til mer motiverte tillitsvalgte og frivillige i disse klubbene. Det stiller samtidig større krav til ledere, trenere og spillerutvikling hos flere klubber. Alt dette vil også føre til større interesse fra det lokale næringslivet på disse stedene, sier Normark.

Han bruker Harstad som et eksempel:

- Tenk hvor mye det kunne betydd for Harstad som sted om de hadde spilt i 2. divisjon i år. I stedet tapte de kvalifiseringskampen mot Bodø/Glimts andrelag i fjor. Dermed måtte de i stedet ta et nytt år i 3. divisjon i år.

Normark poengterer også at hans forslag vil sørge for at 2. divisjonslagene fra Sør-Norge slipper turene de ikke alltid er så glade i – langturene til Nord.

Her kan du se Normarks powerpoint-presentasjon av forslaget.

- Rasering av Nord-Norge
Den tidligere Aalesund- og Tromsø-treneren er overhodet ikke imponert av seriekomiteens innstilling som nå ligger der. Det er et forslag som halverer antall 3. divisjonsavdelinger i Sør-Norge, men beholder fire avdelinger i nord.

- De spisser 3. divisjon i Sør-Norge. Fordi de mener det vil være viktig for utviklingen. Samtidig beholder de alt som før i Nord-Norge. Det er en ren rasering av fotballen i Nord-Norge. Da sier de at det kan bli fremgang på absolutte alle nivå ellers i Norge, men at det skal være status quo i Nord-Norge. Da blir man jo akterutseilt her oppe, da, sier han hoderystende.

Normark ønsker altså debatt.

Hva mener du om det norske seriesystemet? Si din mening i kommentarfeltet under.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!