Gå til sidens hovedinnhold

- En gullgruve for ID-tyveri

Datatilsynet kaller selvangivelsen en gullgruve for ID-tyver. Men nå blir det slutt.

Nå får 4 millioner nordmenn blanketten med blant annet personnummer, kontonummer, og gårds- og bruksnummer, hjem i postkassa. Dette er informasjon som er gull verdt for kriminelle som ønsker å utnytte din sensitiv informasjon.

Les også: Sjekk skatten her og nå

- Opplysningene ligger der i postkassen, det er bare å forsyne seg, sier informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet til Aftenbladet.no. Han anbefaler folk å låse postkassa. Skåra liker dårlig at Skatteetaten sender ut de forhåndsutfylte selvangivelsene.

- Vi forhåndsutfyller selvangivelsen for folk, og hvis vi ikke skal sende ut denne informasjonen, så må vi tilbake til gamle dager der folk fylte ut selvangivelsen selv. Jeg tror nok de forhåndsutfylte selvangivelsene har kommet for å bli. Det er ikke reverserbart, informasjonsdirektør Lise Halvorsen i Skatteetaten til Nettavisen.

Går elektronisk
Likevel vil Skatteetaten fra neste år komme med et tilbud som skal kunne eliminere tyverier av selvangivelser fra postkassen: Elektronisk selvangivelse.

- Vi vet at det blir stjålet post fra postkasser, og ikke bare post fra offentlige myndigheter. Det er en utfordring. Vårt svar på dette er at du til neste år kan velge å bare motta selvangivelsen elektronisk. Da regner vi med at sjansen for ID-tyveri blir langt mindre, sier Halvorsen.

Halvorsen sier at for dem som i fremtiden ønsker selvangivelsen hjem i posten, vil det alltid være en viss risiko med at informasjonen i ligningen Hun sier at Skatteetaten ikke kjenner omfanget av tyverier av selvangivelser.

Informasjonsdirektøren opplyser at etatens problem er først og fremst personer som ikke har meldt flytting.

..og sparer papir
- Når personer ringer oss og sier de ikke har fått selvangivelsen, ligger de som regel i bunken av selvangivelser som har blitt returnert fordi Posten ikke har funnet adressaten, sier hun.

PS: Når selvangivelsen kommer elektronisk til neste år håper Skatteetaten å spare en god del papir. I dag sendes det ut cirka 9,5 millioner A4-ark. Det utgjør 65.000 kilo papir. I tillegg kommer rettledningen og konvolutter. Alt-i-alt cirka 165.000 kilo papir håper etaten å å spare på å gå over til elektronisk.

Her sjekker du skatten:

Skattekontorene rundt om i landet er i full gang med å sende ut selvangivelser til landets skattebetalere via posten. Men fremdeles er det mange tusen nordmenn som ikke har mottatt det viktige brevet.

- Alle skal ha mottatt vår forhåndsutfylte selvangivelse i posten innen fredag 3. april, sier informasjonsrådgiver Nina Pay til Nettavisen.

Men du behøver ikke vente på brevet. For tirsdag 24. mars nøyaktig klokken 08.00 blir samtlige selvangivelser lagt ut på nett. Det betyr at du kan gå inn på minside.no , altinn.no , eller skatteetaten.no og sjekke om du har penger til gode eller om du må ut med restskatt. (Les mer om årsaken til at det er tre nettsteder her ).

For å komme inn må du enten ha PIN-koden fra brevet skatteetaten sendte deg via posten i desember 2008, eller du må være registrert bruker på minside.no.

- PIN-kodene står ikke på selvangivelsen som tidligere. Av sikkerhetsmessige årsaker sendte vi ut PIN-kodene i eget brev i desember i fjor, forklarer Pay.

Finner du ikke brevet kan du bestille nye PIN-koder på skatteetaten.no/pin eller ved å sende sms med PINKODER <mellomrom> fødselsnummer (11 siffer) til 2080. Du får da PIN-kodene tilsendt i posten.

Spar penger med Nettavisen:
Minrente: Bytt bank og få bedre lånevilkår
Meglerguiden: Finn billigst og best boligmegler
Mittoppdrag: Få tilbud fra håndverkere

Kommentarer til denne saken