Gå til sidens hovedinnhold

En million år uten sex

Denne arten har klart seg uten «pinnemenn» i svært lang tid.

Uten å sitere opphavet: «Sex? Det er bare for reproduksjon».

Ånei du, han tok så feil. På så mange måter.

Slipper prestasjonsangst

Forskning.no bringer nemlig i dag gladnyheten for alle de som mener det kan bli i overkant mye oppstyr rundt sengekosen.

Spøkelsesinsektene, kanskje bedre kjent som pinnedyr eller vandrende blader, har nemlig ifølge nettstedet klart seg i en million år uten å ha sex på noen måte.

Vel, i alle fall noen av dem. Det er nemlig utpekt fem arter innenfor familien som går for den bibelske unnskyldningen med ren jomfrufødsel. Eller for å være mer korrekt: Det er ikke noen unnskyldning, de satser nemlig på ren kloning av seg selv!

Eller for å sitere nettstedet: «I slike tilfeller, som kalles aseksuell eller ukjønnet reproduksjon, produserer hunnen en genetisk klone av seg selv, uten at det er noen hann til stede som befrukter eggene hennes.»

Har trodd de ville dø ut

Konseptet er ikke helt ukjent, men biologer har ment at det ikke er en særlig levedyktig måte for en art, da det ikke gir særlig rom for mutasjon - eller evolusjon om du vil.

Du vet, Darwin og hans evindige mas om de tilpasningsdyktiges overtruffenhet, og de andres dødsfall.

Men igjen så må vi få sitere Forskning.no: «Men den pinnelignende kryperen utfordrer nå den antakelsen. Disse damene har nemlig klart seg helt fint uten pinnemenn i en million år.»

Forskere har faktisk funnet fem arter som har klart seg over en halv million år uten prestasjonsangst.

Kan formere seg raskere

Ifølge forskere som har oppdaget det som kan bli sexindustriens undergang, kan denne formen for reproduksjon være en kjempefordel, om arten lever i et stabilt miljø der det ikke er behov for å tilpasse seg endringer. Årsaken er at ved at ikke bare det kvinnelige kjønn formerer seg, så gir det mulighet for at bestanden totalt kan vokse raskere. Det er altså ikke en haug med mannfolk som er dødvekt.

Når det er sagt så er Side3-redaksjonen veldig glade for at menneskearten ikke har det på samme måte. Det har selvsagt ingenting med sengekos å gjøre, men det faktum at om verden hadde hatt potensial til å reprodusere seg dobbelt så fort som nå (vi har mer enn fordoblet oss på 70 år), kunne det hende at prisen på Grandiosa sunne og næringsrike grønnsaker hadde blitt noe høyere...

Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud

Kommentarer til denne saken