Gå til sidens hovedinnhold

- En mørk periode er over

- Jeg har en beskjed til det irakiske folket: Dere trenger ikke frykte Saddams regime noen sinne igjen, sa USAs president George W. Bush i en kommentar til at den irakiske eks-diktatoren er tatt.

Bush understreket at arrestasjonen av Saddam var av stor betydning, og at Saddam nå skal stilles for retten.

- En mørk og smertefull periode i Iraks historie er over. En forhåpningsfull dag er kommet. Aller irakere kan nå komme sammen og ta avstand fra volden og bygge et nytt Irak, sa Bush i sin tale.

Ikke slutt på volden
Han sa samtidig at det ikke innebærer at det nå blir en slutt på volden i Irak.

- Vi står fortsatt overfor terrorister som heller vil drepe uskyldige mennesker enn å akseptere framveksten av frihet i Midtøstens hjerte. Slike menn er en direkte trussel mot det amerikanske folket, og de vil bli nedkjempet, sa Bush i sin tv-tale.

Tatt i en jordhule
Saddam ble tatt til fange 15 kilometer syd for sin hjemby Tikrit lørdag kveld. Den ettersøkte diktatoren ble funnet i et jordhull ved en hytte av amerikanske speisalstyrker. Pågripelsen var udramatisk og skjedde uten at det ble løsnet skudd.

Etter pågripelsen er det sendt ut tv-bilder som viser hvordan Saddam tas til fange og at han udersøkes av leger.

Det er sagt at Saddam er fraktet til et trygt og hemmelig sted. Ifølge CBS News er Saddam ikke lenger i Irak.

Populært
Nyheten om at Saddam er tatt, er mottatt med jubel av statsledere verden rundt. Til og med Frankrike, Russland, Tyskland og Indonesia, alle innbitte motstandere av den amerikanskledete krigen i Irak, applauderte arrestasjonen av Saddam.

FNs generalsekretær Kofi Annan mener arrestasjonen kan fungere som en oppmuntring i arbeidet med å skape fred og stabilitet i det krigsherjede landet.

Vår egen Statsminister Kjell Magne Bondevik uttrykker lettelse over at Saddam nå er tatt.

- Det er en stor lettelse. Jeg håper det nå blir bedre for det irakiske folket som har lidd så mye gjennom mange, mange år, sier Bondevik til NRK.

Han sier at det norske bidraget til stabiliseringsstyrken i Irak vil fortsette i hvert fall i et halvt år.

Glede
Også i Irak er det stor glede over at Saddam Hussein er arrestert.

- Det er en voldsom feiring over alt. Akkurat nå høres det ut som om det har tatt helt av, sier sjefen for den norske kontingenten i Irak, oberst Hugo Østreng, til NTB.

Østreng sier irakerne viser sin glede over at Saddam Hussein endelig er tatt ved å skyte rett opp i lufta. Det kan skape tilnærmet kryssild og gjør at trafikken i periodevis nesten stopper opp.

- Den norske kontingenten gjennomfører derfor bare en ren operativ kjøring inntil videre. All administrativ transport er innstilt, sier Østreng på telefon fra byen Basra i Sør-Irak.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien