Gå til sidens hovedinnhold

- En nytolkning av parlamentarismen

Høyre-leder Erna Solberg mener Statsminister-ministeren må ti stille - eller svare for Stortinget.

STORTINGET (Nettavisen): Opposisjonen raser mot oppnevnelsen av Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap) som minister ved Statsministerens kontor.

- Karl Eirik Schjøtt-Pedersen kan ikke opptre i det offentlig rom og delta i debatter om han ikke kan svare for seg overfor Stortinget. Stoltenberg har her en nytolkning av hele parlamentarismen. Schjøtt-Pedersen må ti stille og bare sitte ved pulten sin, om han ikke kan møte for Stortinget som alle andre statsråder, sier Erna Solberg.

Hun var ikke fornøyd med Jens Stoltenbergs redegjørelse for Schjøtt-Pedersens konstitusjonelle rolle - som statsråd uten ansvarsområde.

- Konstitusjonelt ansvarlig
Det var Venstres Trine Skei Grande som hadde stilt spørsmålet til Schjøtt-Pedersen om hva han er konstitusjonelt ansvarlig for overfor Stortinget. Men det var statsminister Jens Stoltenberg (AP) som svarte, fordi dette ifølge ham er et «overordnet spørsmål».

Les også:Mener Stoltenberg er arrogant

Da Stoltenberg svarte sa han at Schjøtt-Pedersen kan holdes konstitusjonelt ansvarlig for beslutninger som tas i statsråd på Slottet. Og at det for øvrig kan hende at Schjøtt-Pedersen vil dukke opp på Stortinget i forbindelse med finans- eller trontaledebatt.

- Fra dette huset
Trine Skei Grande repliserte:

- Jeg er overrasket over svaret. Det er fra dette huset makten utgår, ikke fra Statsministerens kontor. At statsråden ikke møter i Stortinget viser en arrogant holdning til parlamentet.

Hun mener at dette tilhører den forhistorien, slik det var da kongen holdt seg med statsråder.

- Dette er en helt ny tradisjon - statsråder uten portefølje, sa Skei Grande.

- Biltjenesten
I vandrehallen forsvarte Stoltenberg utnevnelsen av Schjøtt-Pedersen - og at han ikke har noe fagområde å svare for overfor Stortinget, med at Statsministerens kontor ikke har noe spesielt fagområde, men overordnet ansvar for alle fagområdene.

- Statsministerens kontor har et beskjedent budsjett og ansvaret for biltjenesten, sa Stoltenberg.

Men da Stoltenberg fikk spørsmål om biltjenestens forhold til fartsgrenser - med bakgrunn i Trond Giskes sørlandstur i 140 km/t, så henviste Stoltenberg til politiet.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken