BERGEN (Nettavisen): - Da jeg fikk tilbud om ett års engasjement som dyrepasser og -trener her ved Akvariet, så sa jeg opp jobben i Tollvesenet som jeg har hatt i 18 år. Jeg tok sjansen. Av og til må man bare gjøre noe uten sikkerhetsnett, sier Britt Janne Karlsen til Jobbmagasinet.

Det er bare noen uke siden hun begynte i den nye jobben, men den første tiden har vært full av opplevelser.

- Første arbeidsdag fikk jeg hilse på Pingrid Alexandra II. Hun var litt sjenert, selv om hun er den mest tamme av pingvinene. Hun driver og kjefter litt på de andre. Men jeg fikk ta på henne og klappe henne på brystet. Da fikk jeg en god og varm følelse, sier Britt Janne.

Dagen etter ble hun kjente med silkeapen Siri:

- Jeg matet henne med sirisser. Da kom hun satte seg på hånden min. Det var også et stort øyeblikk.

Begynte som barn
Britt Janne sier at hun alltid har vært veldig glad i dyr. Allerede da hun var sju-åtte år trente hun opp sin bestefars katter - fordi hun syntes synd på dem.

- Det var så surt og kaldt ut, så jeg trente dem opp til å åpne døra så de kunne komme inn i varmen. Den ene katten hengte seg på klinka, mens den andre dyttet. De måtte jobbe sammen for å få det til, sier Britt Janne.

Hun har jobbet som toller i en rekke år, tre av dem i kompaniskap med narkohunden Jessie - en engelsk springer spaniel. Og i fem års tid har hun jobbet deltid ved en hundeskole i Bergen.

- Nå hadde jeg lyst til å utforske det med dyr, atferd og trening - å prøve meg på andre artet og individer, sier hun.

Meldte seg på

Slik beskriver Britt Janne hvordan hun gikk fram for å få drømmejobben:

Hun ringte ledelsen ved Akvariet i Bergen og spurte om hun kunne levere en åpen jobbsøknad. De svarte ja.

- Passer det at jeg kommer og leverer den i morgen? spurte Britt Janne. Ja, det kunne hun.

Da Britt Janne møtte for å levere søknaden, ble hun intervjuet for jobben der og da. Hun fikk beskjed om å ringe om tre-fire uker. Etter nøyaktig fire uker ringte hun og fikk spørsmål om hun kunne tenke seg å jobbe ved Akvariet i ett år.

- Ja, svarte Britt Janne.

- Stort ansvar
Britt Janne understreker at hun syns det er et stort ansvar å passe på dyr som holdes i fangenskap.

- De har det bra her i Akvariet, men det er veldig viktig at de blir stimulert, sier hun.

Hun forteller at hun må følge med på dyrenes kroppsspråk. Og hun må passe på at hun selv fremstår rolig i bevegelser og stemmebruk.

- Om dyret ikke føler seg komfortabelt med meg, så er det viktig at jeg venter litt. Metoder er vel og bra i møtet med dyr, men man må også bruke intuisjonen og prøve noe nytt. Når man står stille så kan det føre til et gjennombrudd når man trener opp dyr. Sånt føler man på seg. Men det er kjempeviktig å være rolig, som et slags fyrtårn for dyret. Det kan sammenlignes med å være flyvertinne. Får flyvertinnen panikk, så reagerer passasjerene også, sier Britt Janne.

Saken fortsetter etter videoen.

HTML EMBED
video_embed(10528);

Sjarmører og stjerner
Britt Janne er særlig fascinert av pingvinene.

- De er så morsomme når de går. De har veldig høy sjarmfaktor, sier hun.

I år er det kommet to pingvinegg og dyrepasserne ved Akvariet er inne i de beskriver som en årlig «ammetåke». Pingvinenes timing er utmerket. Klekking skjer i midten av juni, da startskuddet går for både turistsesongen og pressens agurktid.

Ennå har ikke Britt Janne begynt å trene med selene, men det er noe hun gleder seg til å ta løs på. Tre år gamle Selterz, og i noen grad hans søster Selma, er begge stjerner i filmen «SOS Svartskjær». Den tredje selen ved akvariet er 18 år gamle Vitus.

- Selene snur seg når folk klapper. Særlig Vitus er veldig oppmerksom på publikum, forteller Britt Janne.