Gå til sidens hovedinnhold

En tiger biter igjen

2005 ble året da Tiger Woods gjeninntok tronen i golfens verden, og da en nordmann sto for en av tidenes golfprestasjoner.

Henrik Bjørnstad skal neste år spille på PGA-touren, det gjeveste selskapet en golfer kan befinne seg i. Gjennom tre knallharde kvalifiseringsturneringer, der den siste besto av seks runder, holdt han hodet kaldt og sikret seg det attråverdige PGA-kortet i konkurranse med mange særdeles gode golfspillere. Det betyr i praksis at han skal spille mot Tiger Woods, Ernie Els, Retief Goosen og Phil Mickelson på jevnlig basis fra og med januar av, og at det vil bli muligheter til å tjene vanvittig mye penger på å slå en liten, hvit og hard ball i hullet på færrest mulig slag.

Comeback
Prestasjonen var intet mindre enn formidabel, særlig med tanke på at han så sent som i sommer først bestemte seg for å satse for fullt på golf igjen. Bjørnstad trengte halvannet års pause fra golfen for å finne fram til gleden ved den igjen, og nå er han også en del av Norges Golfforbunds nye storsatsing – Team Norway. Superlandslaget, om man kan kalle det det, så dagens lys i 2005, og tanken er at man blir bedre om man jobber sammen – ikke hver for seg.

Om Henrik Bjørnstad gjorde det skarpt i PGA-kvalifiseringen, gikk det verre for nordmennene både på Europatouren og i kvalifiseringen til den for neste år. Lars Petter Brovold hadde et marerittaktig første år på touren, og klarte nesten ikke cuten i noen av turneringene han stilte opp i. Han måtte også takke for seg i kvalifiseringen til neste års tour.

Jan-Are Larsen og Peter Kaensche var med helt til den siste kvalifiseringsturneringen, men der var bare Kaensche i nærheten av å passere nåløyet. Et kraftig tilbakeslag, naturligvis, siden vi har hatt spillere på Europatouren i en årrekke nå. På damesiden fikk så vidt Cecilie Lundgreen kortet med alle rettigheter etter at hun endte på 29. plass i kvaliken, mens Lill-Kristin Sæther havnet så vidt utenfor. Hun vil imidlertid få spille en del turneringer på touren, siden rankingen hennes er bedre enn i år. Skuffelsen på damesiden var at Marianne Skarpnord ikke klarte å kvalifisere seg, tross fulle rettigheter på touren denne sesongen.

Suzann i gang igjen

Fortsatt er det bare Suzann Pettersen som spiller og presterer på det høyeste nivået på kvinnesiden - sist i Lexus Cup, der hun igjen viste seg som en fremreagende lagspiller.

Sammen med Sophie Gustafsson vant hun begge sine foursome-kamper, og det ble også triumf i singelkampen. Suzann spilte også en vesentlig rolle på det europeiske laget i årets Solheim Cup, selv om det endte med tap. Likevel er det prestasjonen Suzann og Annika Sørenstam sto for i foursome-duellen mot Michelle Redman og Laura Diaz, folk snakker om i etterkant. Den skandinaviske duoen vant fem av de seks siste hullene, og kapret et viktig poeng for Europa til tross for å ha ligget under med fire hull etter 12 spilte.

Det blir utvilsomt spennende å følge Suzann på LPGA-touren til neste år, når hun får trent en hel vinter - forhåpentligvis uten skader.

Tiger tilbake
På den internasjonale arenaen var Tiger Woods tilbake, og tilbake så det sang etter. Etter at han gradvis mistet sin dominerende posisjon i 2003 og 2004, vant han seks turneringer i år, hvorav to major-turneringer. Nå er han oppe i ti stykker totalt, og det før han har fylt 30 år. I 2005 spilte han inn svimlende 10.628.024 dollar, noe som tilsvarer rundt regnet 71 millioner kroner.

Fortsatt har han litt å gå på i forhold til å stabilisere svingen sin, men det er liten tvil om at Tiger er tilbake på toppen for å bli.

Flere andre golfere benyttet 2005-sesongen til å skrive sitt navn inn i historien for alvor. Michael Campbell vant US Open på Pinehurst (etter at han først måtte kvalifisere seg), Phil Mickelson tok en ny major-seier ved å vinne USPGA Championship, og Vijay Singh vant ytterligere fire titler på PGA-touren. Men den som kanskje sto for den mest imponerende sesongavslutningen, var skotske Colin Montgomerie. Han vant Order of Merit på Europatouren for sjuende gang, etter at han begynte sesongen ranket som nummer 81 i verden. Nå er han inne blant verdens ti beste spillere igjen. Den sympatiske skotten har nå vunnet 30 turneringer på Europatouren.

Suverene Annika
På kvinnesiden er det ingen verken over eller ved siden av Annika Sørenstam. Hun vant ytterligere to major-turneringer i tillegg til ni andre, men må se opp i tiden som kommer. Paula Creamer ble, i sin første sesong på LPGA-touren, nummer to på pengelisten, og i høst ble også Michelle Wie profesjonell i en alder av 16.

Alt ligger med andre ord til rette for et nytt fantastisk spennende golf-år når vi igjen finner fram til januar i kalenderne våre. Med Henrik Bjørnstad på PGA-touren, Suzann på LPGA-touren og en rekke andre norske golfspillere i stor fremgang, er det bare å glede seg.

FORE!

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken