Gå til sidens hovedinnhold

- En uakseptabel katastrofe

EUs utenriksministere fordømmer Nato etter bombingen av to tankbiler nord i Afghanistan. Nato gransker hendelsen.

EUs utenriksministere rettet lørdag hard kritikk mot Nato etter luftangrepet i Kunduz-provinsen nord i Afghanistan fredag, melder Reuters. På oppdrag fra tyske styrker fløy et amerikansk kampfly inn og slapp to 225 kilos bomber på to tankbiler som var kapret av Taliban. Angrepet utløste en eksplosjon som skal ha drept inntil 70 personer, ifølge nyhetsbyrået AP. Nato undersøker nå om sivile landsbybeboere som hentet drivstoff var blant de drepte.

EU-ministere møtes i Stockholm
Angrepet fant sted bare dager før EUs utenriksministermøte i Stockholm der Afghanistan står på dagsorden. Spørsmålet er hvordan vestlige land bedre kan bidra til å stabilisere situasjonen i landet og tøyle islamske opprørere.

På spørsmål om hva EU kan gjøre for å bedre situasjonen i Afghanistan, svarte Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner dette ifølge Reuters:

- Det er vanskelig å si, men i hovedsak handler det om å jobbe med det afghanske folket, ikke å bombe dem, ikke bare å bombe dem.

- Vanskelig å godta
Luxembourgs utenriksminister Jean utenriksministere kalte fredagens luftangrep i Kunduz-provinsen en «uakseptabel katastrofe».

- Det er veldig vanskelig å godta og forstå hvorfor bomber skulle slippes så raskt, sier han.

- Det å slippe bomber i et land der vi er til stede for å beskytte sivilbefolkningen, der er noe som bare bør skje unntaksvis, og det som skjedde i går kan jeg ikke akseptere, uttalte han.

Afghanske myndigheter sier et stort antall mennesker ble drept i angrepet, mange av dem sivile. Angrepet skjedde da tyske tropper ba om støtte fra et amerikansk F15 kampfly for å stanse det som skal ha vært Taliban-soldaters kapring av to tankbiler.

Granskes av Nato
Nato har iverksatt en gransking av angrepet, som skjer bare to måneder etter at general Stanley McChrystal ga ordre om at den internasjonale styrken skal ta flere forholdsregler for å beskytte sivilbefolkningen før soldater kan skyte.

Det har stort sett vært rolig i Kunduz-provinsen etter at Taliban ble styrtet i 2001, men i det siste har det vært en økning i urolighetene. Opprørere har tatt kontroll over mer avsidesliggende deler av provinsen, ifølge Reuters.

Tre uker før valget i Tyskland
Den tyske Nato-kontingenten på 4000 personer patruljerer i området. Tysklands regjering har nektet dem å operere i kampområder i andre deler av landet.

Den militære ledelsen i Tyskland har bekreftet at en tysk kommandør godkjente luftangrepet. Hendelsen kan vise seg å bli bensin til bålet i Afghanistan-debatten. Oppdraget i Afghanistan står ikke høyt i kurs i Tyskland, tre uker før valget, skriver Reuters.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken