Gå til sidens hovedinnhold

- En usolidarisk løsning

- Er du født etter 1954 vil du få en dårligere AFP-avtale etter lønnsoppgjøret, raser lederen for aksjonen Forsvar AFP.

Aksjonsleder Stein Aamdal, som også er tillitsvalgt i Aker Kværner, er langt fra fornøyd med resultatet av lønnsforhandlingene mellom LO og NHO.

Les også: Stoltenberg: - Et nasjonalt forlik

- Det som det kan se ut som er at det er en usolidarisk løsning, noe som betyr at vi som er født før 1954 vil få en brukbar løsning, mens de som er født senere får en langt dårligere AFP-avtale enn dagens ordning, sier Aamdal til Nettavisen onsdag morgen.

Opposisjonen: - Forferdelig dyrt
Dette mener Nettavisen: 68'ernes fallskjerm

- Vil fraråde avtalen
Etter fem timer på overtid offentliggjorde partene i lønnsoppgjøret, ved 05-tiden onsdag morgen, at de var kommet til enighet om ny tariffavtale. Dermed blir det ingen storstreik.

Partene er blitt enige om prinsippene for en ny AFP-avtale, der Staten vil ta mesteparten av kostnadene for pensjonsavtalen. Regjeringen må betale mellom 2,5 og 5 milliarder kroner årlig i flere tiår for AFP-ordningen.

Det ble også enighet om kronetillegg som tilsvarer en ramme på om lag 5,6 prosent.

Les egen sak: Full pott for LO

Aamdal sier han trolig ikke vil råde sine medlemmer til å godta avtalen.

- Jeg synes det blir vanskelig å anbefale mine medlemmer å stemme for en så usosial avtale, sier han bestemt. Senere onsdag skal han diskutere avtalen med sitt klubbstyre.

- Mister opptjening
AFP-forsvareren har siden avtalen kom i boks lest og satt seg inn i avtaledokumentene, og forklarer her hvorfor han mener at de som er under 50 år gamle vil bli taperne:

- De som er født etter 1954 taper fordi det står i avtalen at opptjeningen av pensjonsrettigheter vil stoppe på 62 år hvis man går av. I dag er det slik at hvis man går av på AFP så fortsetter man AFP-opptjening som om man er i jobb, sier Aamdal til Nettavisen.

Han mener at avtalen betyr at de som er født etter 1954 nå må jobbe flere år lenger enn i dag for å opparbeide seg full pensjon.

- Urealistisk avtale
Aamdal påpeker viktigheten av å ha en god AFP-avtale.

- Dette er jo en ordning vi trenger. For to tredjedeler av våre medlemmer blir uføretrygdede før de blir 62 år. Så hvis de må jobbe til de blir 74 før de får full pensjon så er det ganske urealistisk, sier Aamdal, som er tillitsvalgt for 560 medlemmer i Aker Kværner.

Mens LO-leder Roar Flåthen nærmest jubler, er altså Aamdal skuffet.

- Jeg synes det blir litt trist at vi får gjennomslag men at det omfatter bare et mindretall av LOs medlemmer. Dette er jo bare en midlertidig AFP-løsning, for den blir gradvis mindre verdt, raser han.

Kommentarer til denne saken