Gå til sidens hovedinnhold

- En «utrolig farlig» presedens

- Hvis folk begynner å tømme kontoene sine, kan det skape store problemer for europeiske banker, sier europeisk finanssjef om forslaget på Kypros.

Landene i eurosonen ber Kypros skåne småsparerne og la dem slippe å betale for å redde bankene på øya.

- Små innskytere må behandles annerledes enn store, het det i en uttalelse fra Nederlands finansminister Jeroen Dijsselbloem mandag kveld.

Dijsselbloem, som leder gruppen av finansministre fra eurolandene, understreket også at innskuddsgarantien for innskudd opptil 100.000 euro bør respekteres.

I utgangspunktet er det meningen at også småsparerne må betale 6,75 prosent i avgift på pengene de har i banken. Men mandag så det ut til at Kypros' regjering var villig til å fire på dette kravet.

Både finansminister Michalis Sarris og sentralbanksjef Panicos Demetriades sa de undersøkte om småsparerne kan få en lavere avgift eller slippe den fullstendig.

Uenige
Bakgrunnen for avgiften er at eurolandene og Det internasjonale pengefondet (IMF) nekter å ta hele regningen for å redde bankvesenet på Kypros.

Men i forhandlingene om redningspakken var det delte meninger om hvordan byrden skulle fordeles blant bankkundene.

Ifølge flere kilder var Kypros' regjering blant dem som mente at også innskyterne med minst penger måtte være med og betale.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble har uttalt at også Den europeiske sentralbanken (ESB) gikk inn for å bryte innskuddsgarantien. Schäuble selv skal ha argumentert for at den måtte respekteres.

- Utrolig farlig
En lang rekke analytikere og finansfolk har advart om at uro kan spre seg blant bankkunder også i andre euroland hvis innskuddsgarantien brytes på Kypros.

Sjefen for bransjeorganisasjonen Det internasjonale finansinstituttet (IIF), Tim Adams, mener den planlagte avgiften setter en «utrolig farlig» presedens.

- Det er mindre tillit og større sannsynlighet for ustabilitet som følge av dette, sier Adams til nyhetsbyrået Reuters.

Han er svært bekymret for at bankkunder i andre EU-land kan bli redde for å miste sparepenger. Hvis folk begynner å tømme kontoene sine, kan det skape store problemer for europeiske banker.

- Undergraver tillit
Adams får støtte fra analytikeren Michael Hewson i selskapet CMC Markets.

- Hvis de europeiske politikerne lette etter en metode for å undergrave tilliten som er grunnlaget for banksystemet, så kunne de ikke ha gjort en bedre jobb, sier Hewson.

En kilde i en fransk bank, som ikke ønsker å bli navngitt, frykter at greske, spanske eller italienske innskytere skal tenke at de er nestemann ut når innskuddsgarantien først er brutt.

Andre eksperter tror situasjonen på Kypros får mindre betydning. John-Paul Crutchley fra storbanken UBS minner om at flere andre EU-land allerede har gjort mye for å rydde opp i bankvesenet.

Han tror bankkunder i andre land har liten grunn til å frykte at de vil bli bedt om å delta i spleiselaget for å redde finanssystemet.

SISTE: NTB melder tirsdag morgen at den kypriotiske nasjonalforsamlingen neppe vil godkjenne lovforslaget om å skattlegge bankinnskudd. Dermed vil betingelsen for krisepakken ikke være oppfylt.

Det sier regjeringstalsmann Kristos Stylianides tirsdag.

Kypros' president Nikos Anastasiades orienterte Tysklands statsminister Angela Merkel og EU-kommissær Olli Rehn om situasjonen sent mandag kveld.

(NTB)

Kommentarer til denne saken