Gå til sidens hovedinnhold

Endrer diskriminerende arvelov

Norsk arvelov har diskriminert samboere i forhold til ektefeller. Fra nyttår innføres endringer, takket være tsunami-enken Erika Lea Simonsen.

De reiste sammen til Thailand julen. I sommer skulle de giftet seg, men Erika Lea Simonsen kom alene hjem. Samboeren Tom Sjølie omkom i flodbølgekatastrofen. Sammen hadde de lånt penger, kjøpt og pusset opp et hus i Stavanger. Men da Erika skulle arve samboeren, fikk hun et ublidt møte med norsk arvelov. Siden paret kun var samboere, måtte hun ut med nesten 700.000 kroner i arve- og dokumentavgifter.

- Det gjorde vondt at forholdet vårt ikke ble anerkjent, sier Erika.

Da TV 2 fortalte hennes historie i sommer, reagerte også stortingspolitikere.

Uretten for samboere som mister sine partnere er nå tatt opp på nytt, og i dag fikk Erika beskjed fra Stortinget at loven er endret.

- Det føles godt at ikke flere kommer til å oppleve det samme som meg, sier hun til TV 2 Nyhetene.

SVs finanspolitiske talsmann Heiki Holmås berømmer Erika. - Hun klarte å overbevise oss om at loven måtte endres, sier han.

Men for henne hjelper det lite. Lovendringen har ikke tilbakevirkende kraft, og hun må ut med 700.000 kroner for å arve samboerens del i deres felles hus.

- Jeg hadde selvfølgelig håpet at dette skulle komme meg til gode også, men det føles som en liten seier at loven nå blir endret, sier hun.

Reklame

Nå kommer rentehoppene - slik beholder du lav boligrente

Kommentarer til denne saken