Vi ser det oftere og oftere på fotballbanen, men i oppgjøret mellom Manchester United og Chelsea nylig kom det ekstra godt fram.

Hvordan det rives, slites og holdes inne i 16-meterfeltet.

I møtet på Old Trafford var det flere tilfeller av nettopp dette, men i etterkant var det kanskje først og fremst Chris Smallings hodegrep på Branislav Ivanovic som ble diskutert mest. Chelsea-spillerne følte seg snytt for straffe.

Chelsea-manager José Mourinho var kritisk til dommer Phil Dowd i etterkant, men turte ikke si så mye, i frykt for å bli straffet av fotballforbundet.

Lanserer kampanje
Den engelske avisen Daily Mail har nå sett seg lei på slike episoder og går foran i kampen mot dette fenomenet. Avisen har lansert kampanjen «Hands off in the box» og går hardt ut mot hendelsene på Old Trafford.

- Slik bryteoppførsel - klare hodegrep - hadde vært frispark over alt ellers på banen. Det hadde aldri vært noen tvil. Det ville vært frispark, gult kort og kanskje en enda strengere straff, skriver den engelske avisen i sin appell.

- Så hvorfor får denne oppførselen foregå ustraffet inne i boksen? Vi ser rene kroppstaklinger og mange tilfeller av at spillerne tar tak i en kroppsdel og holder og drar. Dette må det bli slutt på i fotballen, raser Daily Mail videre.

Avisen ber videre dommerne om å skjerpe seg på dette området og påpeker at det også tidligere har vært holdning, klyping, biting og trøyeholding inne i feltet, men at det vi fikk se på Old Trafford er et helt nytt nivå av juks.

- Slutt å prat!
Tidligere toppdommer Graham Poll er enig med Daily Mail.

- Det å gi en straffe er en stor avgjørelse for en dommer, men det å avbryte kampen i forkant av en corner eller et frispark, blir ofte brukt for å dele ut en advarsel eller et gult kort til spillerne. Dommerne har ikke noe problem med det. Men nå må pratingen ta slutt og kortene tas i bruk, sier Poll.

- Søndag så vi at Robin van Persie ble straffet fordi han tok av seg trøyen i feiringen av en scoring. Ingen klagde på dommeren, da. Alle mente det var spillerens egen feil. Vi må ha samme tankegang rundt det som skjer i straffefeltet. «Hands off in the box»-kampanjen kan være et virkemiddel for å få mer fokus på dette. Holder du i boksen må du vente et gult kort. Har du allerede gult kort, blir du sendt av banen. Så fort spillere, managere og fans aksepterer dette, vil en slik kampanje ha vært suksessfull, sier Poll.

Poll trekker for øvrig fram spillere som Ricardo Carvalho, Ryan Shawcross og Martin Skrtel som eksempler på verstinger på holdning inne i feltet.

- Tar sjanser
Tidligere stopperkjempe Martin Keown mener også at nok nå er nok.

- Vi har fått skikk på frispark ved hjelp av dommersprayen og det ser ut til å være mindre filming nå, men fotballen har fått en ny fiende, bryting i straffefeltet. Forsvarsspillere takler, blokker, holder, drar og bruker makt mot motstanderne og dommerne lar det som regel passere, skriver Keown.

- Det som skjedde med Ivanovic og John Terry på Old Trafford var helt utenom det vanlige og begge tilfeller burde vært straffe. Tabber av dommer Phil Dowd reddet United her. Det er selvsagt ikke enkelt å være dommer, det er ofte fem-seks slike dueller inne i feltet, så kamplederen må være våken og klar på reglene. Forsvarsspillere vet at dommeren ikke kan se alt det kameraet ser og mange vil ta en sjanse, i håp om å skaffe seg en fordel.

Keown, som selv ble sett på som en tøffing i sin tid, hevder at han aldri jukset på denne måten. Den tidligere Arsenal-spilleren trekker i stedet fram italienske Alessandro Nesta som en mann som tok i bruk alle midler inne i feltet.

- Noen syndebukker er enklere å oppdage enn andre, og hodegrep er ofte et hint til dommeren om at det er på tide å blåse. Jeg husker et møte med Alessandro Nesta i Champions League. Jeg hadde blitt oppmerksom på at han alltid tok mannen og ikke ballen. Han gikk inn og startet brytekamp med motspilleren, akkurat slik vi ser i Premier League nå. Forsvarsspillere som kun har fokus på å stoppe mannen, er ikke fotballspillere. Det er folk som med vilje bryter reglene og det må straffes, mener Keown om det hele.

Sint Terry
Etter kampen på Old Trafford var Chelsea-veteran John Terry også rasende. På nettsamfunnet Instagram skrev han følgende beskjed mandag:

(artikkelen fortsetter under bildcet)

- Manchester Uniteds spillere hadde hodegrep på både Branislav Ivanovic og meg selv på hver eneste corner, er Chelsea-stopperens klare melding.

Også tidligere Premier League-profil Jamie Carragher synes det var rart at dommeren tillot dette fra Uniteds spillere.

- Phil Dowd burde ha sett dette. Ivanovic' reaksjon er tydelig, han er ikke bare uenig med dommeren, han er forbannet. Det er ikke bare Smalling mot Ivanovic, det er også Marcos Rojo mot John Terry. Begge har et tydelig hodegrep på motstanderen, konkluderer Sky Sports-eksperten.

Selv om det nå er epsiodene som inntraff på Old Trafford som har kommet i fokus blant journalister og eksperter på balløya , er det selvsagt slik at kritikken mot denne type oppførsel og dette fenomenet, er rettet mot alle som bedriver det i Premier League og ikke bare Manchester United.

Hvilken klubb eller spiller mener du er versting på juks og fanteri i feltet i Premier League?Si din mening i kommentarfeltet.