Gå til sidens hovedinnhold

Englands største cupbomber

Det er ikke bare Manchester United som har gått på en kjempesmell i FA-cupen. Sjekk de største bombene!

Manchester United fikk seg en solid kalddusj da de søndag ble slått ut av det forhenværende storlaget Leeds, nå på nivå tre i England. Bombene regnes som en av de største i nyere, engelsk fotballhistorie, og selv om United ikke har gått på et skikkelig skrell i den gjeveste engelske cupen siden daværende tredjedivisjonslag Bournemouth sendte dem ut i 1984, har de likevel vært nære ved det siste tiåret:

To ganger måtte de ut i omkamp mot ikke-ligalag, først i 2005 da Conference-laget Exeter holdt United i kne på Old Trafford, men måtte nøye seg med 0-0, året etter holdt Burton, også de fra Conference League, de samme United-spillerne til uavgjort i cupen.

Noen skrell ble det imidlertid ikke i returkampene, men det har det likevel vært nok av de siste årene. Her er de fem største cupbombene i moderne tid, rangert av Nettavisen:

1. HEREFORD – NEWCASTLE 2-1 (1972):
Hereford var utenfor ligasystemet, Newcastle var et av storlagene i den engelske toppdivisjonen. Likevel holdt laget fra Edgar Street uavgjort i bortekampen mot sin langt mer kjente motstander, men foran returen var det liten tvil om hvor seieren skulle havne.

– Jeg skal score minst ti mål, og slå den engelske scoringsrekorden, ble Malcolm Macdonald sitert på i avisene i forkant av returoppgjøret. Scoret gjorde også Big Mac, men han nøyde seg med det ene.

Når så Hereford scoret to, først fra snekkeren Ronnie Radford med en fantastisk avslutning fra 30 meter helt oppe i kryssfestet, så da Ricky George dyttet inn vinnermålet i ekstraomgangene, ble det Hereford og ikke MacDonald som ble husket denne februarkvelden i Hereford. Ville scener på et overfylt Edgar Street (folk hadde klatret i trær, lysmastene og andre mulige og umulige steder for å få med seg noen glimt fra den utsolgte kampen) – belønningen var å ha vært til stede på den største cupbomben noensinne.

Se scoringene her

2. SUTTON UNITED – COVENTRY 2-1 (1989):
Dette var i tiden med tippekampen på NRK, men dessverre hadde man valgt Bradford-Tottenham på Marienlyst. Det ble først i neste runde at man fikk bivåne Sutton – da røyk de med 8-0 for Norwich, den største seieren/tapet i Tippekampens historie.

Sutton-tilhengere kan dermed være vanskelig å oppdrive i Norge, men de som var på Gander Green Lane for 21 år siden kunne glede seg over forsikringsagenten Tony Reins og Matthew Hanlons avslutinger på cornere – mot et Coventry som startet med syv spillere som vant FA-cupen to år i forveien.

Se feiringene her

3 SUNDERLAND – LEEDS 1-0 (1973):
De fleste cupbombene kommer gjerne i den tredje runden, da lagene fra de to øverste divisjonene legges i hatten og ofte møter overtente lag fra lavere divisjoner. Så kan ikke sies om denne kampen.

Vi er på Wembley, det er finale, og Super-Leeds var divisjonen over Sunderland – og storfavoritter. Men i Sunderland hadde man en Jim Montgomery i storslag. Etter at Ian Porterfield, med mer kinnskjegg enn en gjennomsnittlig talibaner, hadde banket inn ledermålet i førsteomgangen, sto Montgomery som en levende vegg. Dobbeltredningen i andreomgangen, først på Trevor Cherrys avslutning, så spesielt på Peter Lorimers kanon, er av mange regnet som den beste dobbeltredningen i historien.

Se høydepunktene her

4. WIMBLEDON - LIVERPOOL 1-0 (1988):
Når man er innom finalesjokk, er det vanskelig å komme unna denne. Liverpool hadde spasert seg til nok et ligatrofé, med hele ni poengs margin, to uker i forveien, mens Wimbledon var en gjeng bråkebøtter uten den helt store finessen på banen. Vinny Jones og de andre pøblene fra Sørvest-London kunne da ikke lage problemer for en Merseyside-gigant som hadde spilt 29 kamper på rad uten tap?

Joda, en hel masse. Vinny Jones holdt på å brekke beina på Steve McMahon etter tre minutter (en del av Wimbledon-taktikken), Dave Beasant ble den første keeperen som reddet straffespark i en FA-cupfinale – og Lawrie Sanchez var et hode høyere enn alle andre på Dennis Wises frispark. Det holdt.

Se noen av høydepunktene her

5. WREXHAM – ARSENAL 2-1 (1992):
Topp mot bunn – eller så nært du kan komme: Wrexham var sist i ligasystemet, Arsenal var de regjerende seriemesterne, og lå som nummer to på tabellen da de måtte en tur til Wales for å spille litt ball. På verdens eldste fotballbane, Racecourse Ground, er det dog imidlertid både kaldt og forblåst på vinterstid, og da hjelper det lite hva man måtte ha med av medaljer i lomma.

Riktignok tok London-laget ledelsen, men et vakkert frispark av den gamle Manchester United-helten, smått omdiskuterte Mickey Thomas, og en lumpe fra Steve Watkin to minutter senere – ga Wrexham et av klubbens svært få høydepunkt i moderne tid.

Se Wrexham-målene her

Hva mener du er de største cupbombene i England? Ta debatten under!


Sjekk siste fotballnytt her
Sjekk siste sportsnytt her

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album

Kommentarer til denne saken