Gå til sidens hovedinnhold

Enige om gassavtale

Den bitre gasskonflikten mellom Russland og Ukraina er over.

(NA24): Det kom fram etter forhandlinger mellom lederne for det statseide russiske selskapet Gazprom og det ukrainske selskapet Naftogaz. Avtalen var først i havn ved 08-tiden norsk tid.

- Vi har kommet til en endelig avtale. Den er en suksess for Gazprom, og vi er tilfredse. Avtalen sikrer stabile forsyninger til Europa, sa Gazprom-direktør Alexei Miller på en pressekonferanse onsdag morgen.

De første meldingene gikk ut på at Ukraina gikk med på å betale markedspris på 230 dollar per 1000 kubikkmeter gass.

Det viser seg imidlertid at Gazprom nå skal selge gassen til et joint venture-selskap de har sammen med Østerrikes Raiffeisen Zentralbank for 230 dollar, melder Bloomberg. Det Sveits-baserte venture-selskapet RosUkrEnergo selger så gassen videre til Ukraina for 95 dollar, 45 dollar mer enn det Ukraina betalte med den gamle avtalen.

De to nabolandene har kjempet en bitter strid de siste ukene. Ukraina har betalt sterkt reduserte priser for gassen fra Russland, men må nå ut med fire ganger så mye penger. Konflikten toppet seg da Russland søndag stoppet forsyningene via ukrainske rørledninger.

Det fikk konsekvenser for flere europeiske land, som får store deler av naturgassen sin fra Gazprom.

Meldingen om avtalen førte til at oljeprisene synker onsdag formiddag, etter å ha steget på grunn av usikkerheten rundt Russlands gassforsyninger de siste dagene.

Her kan du lese flere nyheter fra NA24.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller

Kommentarer til denne saken