Gå til sidens hovedinnhold

Enighet i lønnsoppgjøret for HSH

Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon er blitt enige med LO og YS om årets lønnsoppgjør. Sjekk resultatet.

Både LO og YS ble torsdag ettermiddag enige med Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) i årets lønnsoppgjør. Oppgjøret er innenfor rammen på 5,6 prosent.

- Vi er svært fornøyde med at vi lyktes å komme til enighet gjennom forhandlinger og innenfor den tidsrammen vi hadde avtalt, uttaler direktør Kim Nordlie i HSH i en pressemelding.

Forhandlingsresultatene med LO og YS innebærer at det for de fleste overenskomster blir gitt et generelt tillegg på to kroner i timen. Det vil også bli gitt et lavtlønnstillegg på tre kroner i timen.

- Forhandlingene har hatt forbundsvise tilpasninger før avslutningen torsdag, opplyser Nordlie.

Lønnsforhandlingene har omfattet HSHs områder innen handel, reiseliv, service, kunnskap og teknologi - og forhandlingsresultatet er enstemmig anbefalt av HSHs forhandlingsdelegasjon.

- Kvinner og ungdom vinnere

LO-leder Roar Flåthen er også godt fornøyd med resultatet.

- Vi er godt fornøyd. Både de sentrale tilleggene og god uttelling i de forbundsvise tilpasningene, gjør kvinner og ungdom til vinnere i dette oppgjøret. Det var viktig for oss å sikre en god lavlønnsprofil, og det har vi klart. Oppgjøret vil gi alle LO-medlemmer en solid reallønnsvekst, skriver Roar Flåthen i en pressemelding.

Oppgjøret omfatter nesten 16.000 LO-organiserte i handels- og servicenæringen, hvor en stor andel av LO-medlemmene er kvinner og ungdom.

Flåthen påpeker at en AFP-løsning etter LO/NHO-modellen gir en pensjon i overkant av dagens for medlemmer som tar ut pensjon ved 62 år, og enda høyere for de som tar ut pensjonen senere. I tillegg får alle på bedriften en individuell rett til AFP, uansett når man tar ut pensjonen.

- Vi har sikret 62-åringen samme nivå på AFP som i dag. I tillegg vil pensjonen øke hvert år du jobber utover 62 år. Det vil virke gunstig for deltidsansatte som i dag ikke har råd til å ta ut AFP. Fordi AFP fra 2010 gis som et pålegg i tillegg til folketrygd, vil mulighetene for å ta ut AFP øke for hvert år i alderen 62-70 år, skriver Flåthen.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar