Gå til sidens hovedinnhold

- Enighet i oljekrangel

Russland og Hviterussland skal ha kommet til enighet i striden som har forstyrret frakten av russisk olje til Europa.

Russland og Hviterussland inngikk onsdag et kompromiss i krangelen som har forsinket flyten av olje i en viktig oljerørledning til Europa. De to landenes presidenter skal ha kommet til enighet etter en telefonsamtale, heter det i en melding fra den hviterussiske presidentens kontor, ifølge AP.

- I løpet av samtalen ble det inngått et kompromiss som lar oss løse dagens fastlåste situasjon, inkludert overføringene til Europa via Hviterussland.

Russiske myndigheter har ikke bekreftet at en avtale har blitt nådd, men sa i en kort uttalelse at det har vært samtaler mellom presidentene Vladimir Putin i Russland og Aleksandr Lukasjenko i Hviterussland.

Stengte rørledning
De nøyaktige vilkårene for kompromissavtalen vil bli utarbeidet i løpet av to dager, hevdes det i en melding fra den hviterussiske presidentens kontor, ifølge Reuters.

Russland og Hviterussland har de siste dagene vært i tottene på hverandre etter at russland stengte en rørledning som fører råolje til Tyskland og store deler av Øst-Europa via Hviterussland. Russland har anklaget hviterusserne for å stjele av oljen.

Tollkrangel
Mandag ble de russiske overføringene til Europa via Druzhba-rørledningen stanset. Tirsdag påvirket stansen overføringer til Ukraina, Tyskland, Polen, Ungarn, Tsjekkia og Slovakia.

Krangelen har utgangspunkt i den russiske avgjørelsen om å innføre toll på oljeeksport til Hviterussland. Den russiske regjeringen klager over at den tidligere ordningen med tollfri eksport har kostet Russland mer enn fire milliarder dollar årlig, melder AP.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler