Handelsministre fra tolv land rundt Stillehavet er enige om handelsavtalen TTP, som omfatter 40 prosent av verdensøkonomien. Det bekrefter Japans statsminister Shinzo Abe.

Avtalen Trans-Pacific Partnership (TPP) skal sørge for felles standarder og reduserte handelsbarrierer mellom de tolv landene. Avtalen vil påvirke 40 prosent av verdensøkonomien, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Jeg fikk for kort tid siden beskjed fra finansminister Akira Amari om at de tolv landene har kommet fram til enighet om TPP-avtalen, sa Abe til TV-kanalen NHK mandag ettermiddag.

En talsperson for amerikanske myndigheter bekrefter også at avtalen er i boks.

Verdens største

I tillegg til USA og Japan har Canada, Mexico, Peru, Chile, Brunei, Singapore, New Zealand, Australia, Vietnam og Malaysia deltatt i forhandlingene, som har pågått i fem år.

Avtalen må imidlertid godkjennes av landenes nasjonalforsamlinger før den kan tre i kraft.

Avtalen, når den er på plass, har som mål å dekke det som blir verdens største frihandelssone.

Sluttspurten i forhandlingene har pågått de siste dagene i Atlanta i USA.

Ost, bil og miljø

Det er ventet at avtalen kan påvirke alt fra pris på ost til kostnader for kreftbehandling. Avtalen medfører også at det blir innført minimumsstandarder på en rekke områder som dekker alt fra arbeidernes rettigheter til miljøverntiltak.

Avtalen er kontroversiell, delvis fordi det har pågått hemmelige forhandlinger i løpet av de siste fem årene, og dels fordi en rekke interessegrupper, alt fra arbeidere i mexicansk bilindustri til melkebønder i Canada, har satt fram trusler.

USA har gått med på å fjerne importavgift på 2,5 prosent på japanskproduserte biler de neste 25 årene, og amerikanerne har godtatt å fjerne 80 prosent av avgiftene på bildeler fra Japan.

Japan godtar på sin side å øke importkvotene av smør, ris og hvete fra TTP-avtalens medlemsland, og Japan går også med på å kutte avgifter på import av kjøtt.

Asia-fokus

Den økonomiske stormakten Kina står utenfor TPP-avtalen. Kina sto i fjor alene for nesten 40 prosent av veksten i verdensøkonomien. India er ventet å skape høyere vekst enn Kina i årene som kommer, ifølge Den asiatiske utviklingsbanken (ADB).

Med TTP-avtalen er verdensøkonomien dermed i enda større grad i ferd med å plante det økonomiske tyngdepunktet i Asia.

USAs president Barack Obama har ivret for å få avtalen på plass, i likhet med Japan som i flere år har slitt med å skape stor nok økonomisk vekst.

Men Obamas partifelle Bernie Sanders, som håper å bli Demokratenes presidentkandidat, mener handelsavtalen vil skade USA. Amerikanske arbeidsplasser vil forsvinne og forbrukerne vil stå igjen som taperne, mener Sanders.

- Wall Street og store selskaper har vunnet atter en gang, sier Sanders, som lover å gjøre det han kan for å hindre at avtalen blir godkjent i Kongressen. (©NTB)