Gå til sidens hovedinnhold

- Enoksen bør gå

Opposisjonen mener statsråd Odd Roger Enoksen bør gå av etter Statoil-skandalen.

STORTINGET (TV 2 Nettavisen): Det var etter sterk innstilling fra olje- og energiministeren at Johan Fredrik Odfjell lot seg overtale til å stille som kandidat til styreledervervet i Statoil.

- Jeg beklager sterkt den situasjonen Johan Fredrik Odfjell uforskyldt er brakt opp i, sier Odd Roger Enoksen i en pressemelding kort til etter at det ble kjent at Odfjell trekker seg som kandidat.

- Beslutningen er tatt i samråd med meg, kommenterer Enoksen.

Statsråden har innkalt til pressekonferanse på sitt kontor klokken 13.30 onsdag. TV 2 Nettavisen dekker pressekonferansen.

- Ville gått av
- Hvis jeg hadde blitt sviktet slik Odd Roger Enoksen nå har blitt, ville jeg gått spontant av som statsråd, sier Venstre-leder Lars Sponheim til TV 2 Nettavisen.

Sponheim har selv lang erfaring som statsråd siden han var mat- og landsbruksminister i forrige regjering.

- Enoksen er skadeskutt
Reaksjonene til opposisjonspartiene, det vil si Frp, Høyre, KrF og Venstre, var sterke etter at statsminister Jens Stoltenberg i spørretimen gjorde det klart at Johan Fredrik Odfjell trekker som styrelederkandidat i Statoil.

- Det finnes bare en konsekvens for olje- og energiministeren, men det er klart at en flertallsregjering gjør som den vil. Den har makt til å beholde skadeskutte Enoksen, som fram til i går kveld bekreftet at Odfjell hadde regjeringens støtte, sier Sponheim.

Olje og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) ringte selv til Odfjell den 23. mars og ba ham om å stille som kandidat til vervet. Odfjell ville ikke stille fordi han fryktet manglende støtte, men Enoksen overbeviste ham om at han hadde ingenting å frykte.

Enoksen framholdt støtten av Odfjell så sendt som et tv-intervju sent tirsdag kveld. Onsdag morgen forteller Jens Stoltenberg så i Stortinget at Odfjell, etter blant annet en telefon fra Enoksen, har bestemt seg for å ikke stille til valget som styreleder likevel.

- Som en kniv i ryggen
Det er tydelig at regjeringen har bestemt seg for å snu i saken, og Høyre-leder Erna Solberg beskriver Jens Stoltenbergs behandling av næringsminister Odd Roger Enoksen slik:

- Enoksen har fått kniven i ryggen over natta.

- Bør han trekke seg?

- Enoksen har tillit, men han bør trekke seg fordi autoritetens hans er så svekket. Han sier noe en kveld, og så over natta har han forandret mening.

- Til kontrollkomiteen
Frp-formann Siv Jensen sier at Enoksen selv må vurdere om han bør gå av eller ikke.

- Men jeg ville følt meg svært vingeklippet. En må kunne forvente at ordene til en statsråd skal kunne var mer enn noen timer. Jeg er ganske fortørnet, statsministeren framstilles som uvanlig svak, sier hun.

Jensen mener at Stortingets kontroll – og konstitusjonskomité bør forfølge saken videre.

- Det er naturlig å vurdere en åpen høring, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Brev til Enoksen
KrF-leder Dagfinn Høybråten, som også sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen, avviser ikke at komiteen vil ta opp saken.

-Men det er vanlig at det først blir sendt brev til statsråden med spørsmål, sier Høybråten.

-Har Enoksen nå så svak tillit at han bør gå?

- Hvis jeg hadde opplevd noe slik ville jeg vurdert nøye om jeg hadde den nødvendige tillit hos min sjef og kolleger. Men vi vet ennå ikke hva som har skjedd. For KrFs del har vi tillit til Enoksen, men hans autoritet er svekket.

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken