Gå til sidens hovedinnhold

- Er de helt korka?

Spår ny trend i norsk fotball.

BERGEN (Nettavisen):

Analyse av fotball blir mer og mer moderne. For klubbene er likevel ikke dette noe nytt fenomen, men for fans og supportere blir analyse mer og mer brukt for å forstå spillet.

Norske klubber har lenge brukt analyseverktøy for å kartlegge både eget lag og motstanderlaget. Analyse kan også brukes til å kartlegge nye spillere.

- Mye du ikke ser på en analyse
Dermed kan mindre klubber få bedre oversikt over spillermarkedet verden over. Effekten er at kjøpene blir mer kvalitetssikret.

Et av analyseverktøyene som norske klubber bruker heter «Wyscout». Et annet er «Scout7». Programmet kan laste ned hvilken som helst kamp, som deretter kan brukes til en spilleranalyse. Talentspeider Stig Torbjørnsen tror imidlertid ikke at slike analyseverktøy kan erstatte speiderrollen i klubbene.

- Det er mye du ikke ser der. Lagtyper. Spillertyper. Wyscout er en DVD. Det er ikke noe mer enn det. Folk har kjøpt spillere på bakgrunn av video før. Det er ikke ideelt. Jeg tror klubbene vil spare litt penger. Da er dette en snarvei til å scoute. Det går ofte galt. Det er ikke så veldig mange videokjøp som har godt veldig bra, forteller Torbjørnsen til Nettavisen.

Torbjørnsen tror det er et tidsspørsmål før norske klubber prioriterer speiding.

- For å bruke Nederland som et eksempel. Der har klubbene 1-5 speidere. De er heltidsansatte. Er de helt korka? spør Torbjørnsen retorisk.

- Jeg tror det er lurt å ha speidere på heltid for norske klubber. Er det slik at alle i England, Tyskland og Holland ikke har peiling? fortsetter Torbjørnsen.

Han mener det bør være mulig å finne pengene det koster å ansette heltids-speidere i norske klubber.

- Omsetter klubben for 100 millioner kroner, så kan du enten omprioritere én million, eller så kan du nok skaffe deg 101 millioner, og bruke én av de millionene på en speider, utdyper han til Nettavisen.

- Du ser ikke samhandling. Hvor er spilleren i forhold til leddet sitt? Er han i posisjon eller ikke? utdyper speideren, men presiserer at han uttaler seg på generelt grunnlag.

- Det ene utelukker ikke det andre
Sportslig administrativ ansvarlig i Brann, Rolf Magne Walstad, deler synet til Torbjørnsen. I Brann er det Walstad som tar seg av speiding av spillere.

- Det ene utelukker ikke det andre. Det er summen av flere variabler, forteller Walstad til Nettavisen.

Også Aalesunds trener Jan Jönsson er klar på at en videoanalyse ikke fanger opp hele spilleren.

- Er du på kampen og ser den live, så fanger du nok ikke opp selve karaktertypen. Det som havner utenfor bildet, får du ikke med på en video, forteller svensken til Nettavisen.

- Jo mer nøye du er i kartleggingsarbeidet, jo bedre er sjansen for å treffe rett, utdyper Jönsson, som ikke vil si noe om Aalesund bruker analyseverktøy i sitt kartleggingsarbeid.

Trenden vil komme til Norge
Ifølge en oversikt fra Dagbladet er det kun Rosenborg og Molde som har heltidsansatte speidere av de norske klubbene.

Kun seks andre klubber har deltidsansatte speidere. Jönsson tror trenden med flere speidere i klubbene vil komme til Norge i framtiden.

- Jeg tror det er et ønske å ha både en lokal og en internasjonal speider, sier trenerprofilen.

Torbjørnsen synes det er dumt at klubbene ikke tar seg råd til bedre speidervirksomhet og fremhever at det fortsatt er best å se spilleren live.

- Du har større treffprosent. Så kjøper du kanskje ikke spilleren. Hva sparer du ikke da? Du sparer det du ikke bruker. Og det er kanskje den viktigste jobben til en speider, sier Torbjørnsen

- Du kan da spare flere millioner kroner i lønn og overgangssum ved å ikke hente inn akkruat den spilleren. Eller motsatt. Du bruker én million på en speider, henter en spiller for én million og selger ham for ti. Da har du penger til å lønne en speider i ni år, utdyper Torbjørnsen til Nettavisen, og presiserer at han bruker cirkatall.

Inntekter som klubben genererer gjennom bedre resultater er ikke med i regnestykket til Torbjørnsen.

- 1-5 heltidsansatte speidere
Walstad tror norsk fotball er i startgropen med speiding. Også han tror klubber vil prioritere dette i årene framover.

- Vi kunne ønsket mye i fotballklubbene, flere til å speide for eksempel. Jeg har dette ansvaret i Brann, så det er 100 prosent framgang der kontra i fjor. Det er en begynnelse, sier Brann-lederen til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter)

- God, gammeldags teft
Walstad mener i likhet med Torbjørnsen at analyseverktøyene er et tilleggsverktøy i kartleggingen.

- God gammeldags teft, sunn fornuft og magefølelse er uslåelig. De dyktige kombinerer de ulike mulighetene. Det er tids- og kostnadsbesparende, forteller Walstad til Nettavisen.

Torbjørnsen bruker Wyscout i Rosenborg. Han synes det er et glimrende verktøy å bruke før han skal se en spiller live.

- Hvis jeg får et tips, så bruker jeg Wyscout og danner meg et bilde før jeg skal reise å se ham. Hvis ikke bildet er bra, så reiser jeg ikke, avslutter speideren til Nettavisen.

Kommentarer til denne saken