Gå til sidens hovedinnhold

Er dette Atlantis?

Unike bilder fra Google Earth viser formasjoner på havbunnen som ekspert finner svært interessant.

- Fasinerende. Dette er et av stedene hvor man har antatt at Atlantis kan ligge, slik Platon beskrev det. Dette fortjener virkelig å bli tatt nærmere i øyesyn.

Det sier kurator for historisk arkeologi ved New York State universitetet, doktor Charles Orser. Han er også en av verdens ledende eksperter på det forsvunnede samfunnet Atlantis som den greske filosofen og forskeren Platon skrev om i sine verk.

Forsvunnet?
Det var altså grekeren Platon som første gang nevnte Atlantis i sine dialoger. Dette var en sjømakt som bodde «foran Hercules pilarer». Dette var et vanlig navn på Gibraltarstredet. Han sa at øyen var «større enn Libya og Asia til sammen» og at befolkningen hadde enorme rikdommer og var en avansert sivilisasjon. Atlantis sank på én dag rundt 9600 før kristus.

Platon brukte Atlantis for å illustrere sine politiske teorier. Et spørsmål er om Atlantis bare var en illustrasjon, eller om Platon hadde brukt virkelige historiske begivenheter som eksempler i sine teorier. Et annet sentralt spørsmål er hvor Atlantis kan ha ligget.

Doktor Orser mener at Atlantis var et øysamfunn som ble ødelagt av jordskjelv eller en flodbølge.

Funnet?
De merkelige rette strekene på havbunnen ble funnet av flyingeniør Bernie Bamford mens han tittet på det nye Google Earth 5, skriver The Sun. I denne versjonen av verdenskartet kan man også se formasjoner på havbunnen. Google bruker her en blanding av satelittbilder og marine undersøkelser.

Det er blant disse informasjonene at Bamford fant rutenettverket vest for øygruppen Madeira, cirka 1550 kilometer vest for Portugal, eller cirka 1800 kilometer sørvest for Gibraltarstredet.

Rutenettverket i seg selv er 131 kilometer bredt og 163 kilometer langt. Selve strekene ser ut til å være to kilometer brede. Alt dette ligger altså på havbunnen 5,6 kilometer under overflaten i et område som heter Madeira Abyssal platå.

- Det ser ut som et kart over Milton Keynes (engelsk by). Det må være menneskeskapt, mener oppdageren Bamford.

Vil du lese mer kan du sjekke ut Wikipedia

I kartet under kan du se i hvilket område funnene er gjort.

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua

Kommentarer til denne saken