Gå til sidens hovedinnhold

Er dette beviset på iransk atomvåpen?

Lekket iransk diagram illustrerer kraftig atombombesprengning.

Atomforskere i Iran kan være i ferd med å utvikle et kjernevåpen som er tre ganger kraftigere enn atombomben som ble sluppet over Hiroshima i august 1945.

Det viser et diagram som er lekket til nyhetsbyrået AP. Diagrammet antyder at iranske atomforskere har kjørt datasimuleringer på atomprøvesprengninger, noe som er et viktig ledd i utviklingen av kjernevåpen.

Diagrammet er lekket av et ikke navngitt land som er kritisk til Irans angivelige atomvåpenprogram.

Sprengkraft på 50 kilotonn
Diagrammet viser en kurve med variabler på tid, kraft og energi - og slår fast at kjernevåpenet vil ha en sprengkraft på 50 kilotonn to mikrosekunder etter detonasjon.

Til sammenligning hadde atombomben i Hiroshima en sprengkraft på 15 kilotonn.

- Ett av flere diagram
Diagrammet som er lekket til AP, har tallet 5 i tittel, noe som tyder på at det er ett av flere diagram fra ulike datasimuleringer.

Eksperter utelukker ikke at diagrammet er autentisk, men tviler på at det er et diagram på et kjernevåpen som faktisk er under utvikling. Sprengkraften er trolig for kraftig, ettersom Nord-Koreas første atomprøvesprengning hadde en sprengkraft på kun noen få kilotonn.

- Det vil være unaturlig at en stats første kjernevåpen vil ha en sprengkraft på hele 50 kilotonn. Vanligvis har staters første prøvesprengninger vært av størrelsesorden 1 – 20 kilotonn. Men det er ingen uoverkommelig oppgave å utvikle mer avanserte kjernevåpen senere, som kan ha 50 kilotonn eller mer. Men den typen våpen Iran tidligere har blitt anklaget for å forske på, vil neppe ha så høy sprengkraft som 50 kilotonn. Kan hende har dette vært simuleringer av mer fremtidige våpendesign, ikke førstegenerasjons våpen, sier atomforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Halvor Kippe, til Nettavisen.

- Press på IAEA
Allerede i fjor opplyste Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) at de hadde fått tilgang på diagrammer som indikerte at Iran kalkulerte på sprengkraften til et potensielt kjernevåpen. Men IAEA frigjorde aldri noen detaljer på hva disse diagrammene viste.

- Er et sånt diagram noe form for bevis på at Iran faktisk jobber med å utvikle et kjernevåpen, og kan det i så fall si noe om hvor langt de er på vei, Kippe?

- Nei, det er ikke noe bevis. Diagrammet kan se ut til å være en nyttig tallfesting av en kjernevåpendesigns sprengstyrke, men det er ingen sak å forfalske noe sånt. Det er også grunner til at IAEA ikke offentliggjør all informasjon av denne typen, som IAEA ikke kan gå god for uten videre, siden de i stor grad mottar det fra andre medlemsstater, sier Kippe.

- Det har lenge vært et press på IAEA om å offentliggjøre flere detaljer i påstandene om at Iran skal ha forsket på kjernevåpen både før og etter 2003. Diagrammet sier ikke mye om hvor langt de i så fall er på vei, men hvis det er autentisk så sier det oss at de i hvert fall har evnen til å gjøre denne typen nødvendige datasimuleringer, noe som ikke er overraskende for en rimelig akademisk utviklet stat, sier Kippe.

- Fredelige hensikter
Iran benekter at de forsøker å utvikle kjernevåpen, og hevder atomprogrammet kun har fredelige formål. Men Vesten, med Israel og USA i spissen, hevder bastant at iranerne jobber mot å bli en atommakt.

Kilder: The Associated Press

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken