Gå til sidens hovedinnhold

Er dette den nye verdensmesteren?

Levon Aronian finner aldri på tull - bortsett fra når han er på damejakt...

Se kommentert parti nederst

Nå starter de såkalte kandidatmatchene i sjakk-VM. Åtte av verdens beste spillere skal kjempe i mini-matcher i russiske Kazan en mot en til det står igjen én utfordrer til regjerende verdensmester Vishy Anand (41) fra India. Selve VM-matchen er berammet til våren 2012.

Etter at Magnus Carlsen overraskende trakk seg fra VM-syklusen i fjor høst, er kampen mer åpen enn noen gang. Likevel er det en mann som trekkes frem som favoritt hos de fleste eksperter, nemlig verdenstreer Levon Aronian fra Armenia.

Les også:Men "ekte" verdensmester blir han ikke på lenge
Les også:Magnus tapte VM-maraton

Trekantdrama
Armenia har lange tradisjoner i sjakk. Legendariske Tigran Petrosian (1929-1984) var verdensmester fra 1963-69. Nylig er sjakk innført som obligatorisk fag i skolen. Anført av Aronian tok Armenia OL-gull både i Torino i 2006 og i Dresden i 2008.

Den første av disse turneringene huskes likevel best for det som skjedde utenfor sjakkbrettet: Aronian ble ufrivillig aktør i et trekanttdrama som involverte den australske sjakkbaben Arianne Caoili, hans nåværende kjæreste.

Da Aronian og en annen beiler, britiske Danny Gormally, begynte å småslåss på dansegulvet under OL i 2006, ilte en av Aronians armenske lagkamerater til.

Floken løste seg da nok en kar, «en muskelbunt med overmenneskelige krefter» - ifølge Chessbase, kom til og låste fast en kamphane i hver hånd.

Les også:Vilt slagsmål om sjakkbabe

Lynsjakk-mester
Aronians karriere nådde et foreløpig høydepunkt da han i fjor høst ble verdensmester i lynsjakk foran blant annet vår egen Magnus Carlsen.

Aronians spillestil er ikke av det spektakulære slaget. Der Magnus Carlsen skaper mesterverker og moderne klassikere, kjennetegnes Aronians stil først og fremst ved sikkerhet og stabilitet. Dette gjør ham til en særdeles vanskelig spiller å slå.

Samtidig har han en posisjonsforståelse i verdensklasse. I et par sesonger hadde jeg gleden av å spille sammen med ham på SV Wattenscheid i den tyske Bundesligaen og hadde stort utbytte av å diskutere mine egne partier med ham.

Topalov nekter
Den sympatiske armeneren får det imidlertid på langt nær enkelt i Kazan. To av de hardeste konkurrentene blir tidligere verdensmester Vladimir Kramnik (35) fra Russland og tidligere VM-utfordrer Veselin Topalov (36) fra Bulgarian.

Sistnevnte har for øvrig skapt potensielt hodebry for arrangørene ved at han har uttalt at han aldri mer spiller mot en russer på russisk gress. Bakgrunnen er skandalematchen mot Kramnik i Elista i 2006 – en av de bitreste VM-matchene i historien – hvor Topalovs leir blant annet beskyldte motstanderen for juks.

Les også:Lager han ny skandale?
Les også:VM-finale rett i dass

Problemet er utsatt ved at Topalov i første runde er satt opp mot amerikaneren Kamsky. Vinneren av denne kampen møter vinneren av matchen mellom Gelfand og Mamedyarov. Først i finalen kan Topalov møte Kramnik eller Grischuk.

Det er ingenting som tyder på at arrangørene har noen reserveplan, så de må bare krysse fingrene for at en slik delikat situasjon unngås. En ny hatmatch mellom Topalov og Kramnik er det siste de ønsker seg.

1. og 2. runde runde spilles som matcher over fire partier. Finalen spilles over seks partier. En knapp måned er avsatt til kandidatmatchene. Kvartfinalene spilles slik:

Topalov (BUL) – Kamsky (USA)
Kramnik (RUS) – Radjabov (AZE)
Aronian (ARM) – Grischuk (RUS)
Gelfand (ISR) – Mamedyarov (AZE)

Vi skal se et eksempel på Aronians spill, fra lyn-VM i høst. Leif E. Johannessen kommenterer - se under eller eget vindu:

HTML EMBED

Bli tilhenger nummer 1000 på Facebook:

HTML EMBED
FB.init("e6253cc5dae49ef63226bfc093de3ad3");

Kommentarer til denne saken