Gå til sidens hovedinnhold

Er dette hytta di?

Hyttene på påskefjellet er bokstavelig talt snødd ned, og flere hyttetak er truet. Se stor bildekarusell.

STRANDAFJELLET (Nettavisen): De siste ukene har snøen lavet ned på fjellet i Sør-Norge. På Strandafjellet i Møre og Romsdal er snødybden nå over to meter.

De enorme snømengdene nærmest begraver mange av hyttene på det populære alpinstedet. Nettavisen reiste derfor til hytteområdet der for å sjekke tilstanden på hyttene. Den eneste måten å komme seg fra hytte til hytte på, er ved hjelp av ski, truger eller snøscooter.

Se stor bildekarusell av de nedsnødde hyttene nederst i saken.

Fem meter snø
Noen av hyttene er nesten helt dekt av snø. På en av hyttene ser vi bare pipa. Andre har to meter snø på taket, og store snøskavler krabber oppover hyttevegger og vinduer.

Så har du hytte i området, er det nok lurt å snart måke av hyttetaket. For snøen kan fort bli tung på denne tiden av året, og det er fare for at enkelte tak rett og slett kan kollapse - eller at andre skader kan oppstå.

For to uker siden gikk det også galt, da en hytte på Kvamskogen i Hordaland raste sammen og ble ødelagt av den tunge snøen.

Her kan du sjekke hvor mye snø det er på hyttefeltet der du har hytte, på skiinfos nettside eller på senorge.no. På enkelte av de populære fjellområdene er det nærmere fem meter snø (!), og noen steder har det aldri vært registrert like mye snø som nå.

- Eldre hytter bør måkes
Forskningsleder Vivian Meløysund ved SINTEF Byggforsk, råder hytteeiere til å ta fram snøskuffa.

- Det er nok mange som ikke er klar over at man må måke taket ved store snømasser, sier Meløysund til Nettavisen.

Mest prekært er det dersom du har en hytte som ikke er av nyere dato.

- Har man en eldre hytte så bør man måke med jevne mellomrom. Og er man i tvil om taket tåler snømengdene, så måker man. Særlig på hytter som man ikke kan følge kontinuerlig og som man besøker sjeldent. Der bør man være litt føre var. Man vet ikke hvor store nedbørsmengder som kommer, sier forskningslederen.

(Saken fortsetter under bildet)

Så mye tåler hytta
Meløysund forteller at vekten av snøen kan være kritisk på hytter (og hus) bygd før 1979 når den når 150 kilo per kvadratmeter.

Det betyr en snødybde på 0,5 meter for gammel snø, og bare 0,4 meter for våt snø. Hvor våt snøen er har altså mye å si for vekta og dermed hvilke snødybder som er kritiske.

Fra 1979 til 1999 ble hytter normalt bygd for å tåle mer. Mange steder krevde forskriftene at taket skulle tåle 350 kilo per kvadratmeter. Det svarer til 90 centimeter med våt snø.

I snørike områder har kravene til hva taket skal tåle vært enda strengere, og eiere av hytter bygd etter 1999 har mindre grunn til å ta spaden fatt. Ifølge SINTEF Byggforsk skal nye hytter tåle så mye at det ikke skal være nødvendig å måke taket.

- Alt som er satt opp fram til 1999 er bygget under forutsetning av at man skulle måke ved store snømengder. I dag kreves det at bygningene er dimensjonert for så stor last at det ikke skulle være nødvendig å måke, sier Meløysund til Nettavisen.

Hun råder likevel alle hytteeiere til å følge med dersom snøen kryper vel høyt over taket.

- Det kan være lurt å følge litt med. For det er ikke så ofte at en hytte kollapser, men det er jo signaler som man kan følge med på, om konstruksjonen begynner å nå sin grense, sier hun.

En varsellampe bør blinke dersom du oppdager synlige nedbøyninger inne i hytta, eller om dører og vinduer begynner å gå litt tregt. Dette kan være tegn på at taket er litt for tungt lastet.

Slik måker du taket
Og når du skal måke taket, er det visse ting du bør huske på:

- Man må måke jevnt. Det må ikke oppstå store skjevbelastninger på taket, for eksempel at man måker den hele takflaten helt ren før man tar den neste. Man bør måke jevnt over hele taket. En må også passe på så man ikke skader taktekningen, ved at man lar den siste delen av snøen stå igjen, sier Meløysund.

Hun advarer også mot rasfare på taket.

- Man må være forsiktig så man ikke forårsaker ras. Det er faktisk en del som skader seg ved måking, for eksempel faller ned. Så det er lurt å ha sikkerheten i bakhodet før man går opp på taket, sier forskningslederen.

I løpet av påsken kan du lese flere reportasjer som Nettavisen har laget fra påskefjellet.

Se bilder av de nedsnødde hyttene her:

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis