Gå til sidens hovedinnhold

Er dette landets billigste megler?

Eiendomsmegleren på bildet koster en femtedel av det vanlige meglere koster.

For kort tid siden presenterte Nettavisens landets grådigste eiendomsmeglere i artikkelen «Her er landets grådigste eiendomsmeglere ».

Nå setter vi fokuset på den billigste.

Provisjon: En femtedel
Landets største nettbaserte eiendomsmekler ao.no (advokatoppgjør.no) reklamerer med at de gjør en minst like bra jobb som vanlige eiendomsmeklere – til en brøkdel av prisen.

- Vi tilbyr alle tjenester forbundet med det å kjøpe og selge bolig, og det på en minst like trygg måte som vanlige meglere, sier daglig leder Tom H. Glosimot til Nettavisen.

En markedsføringspakke inklusive prospekt og annonse på Finn og Tinde koster 4995 kroner hos ao.no - mens en totalpakke koster 9900. I Nettavisens rangering av landets dyreste og billigste meglere kom Bergen ut som det dyreste stedet å selge bolig. Her tar meglerne i snitt 44.150 kroner i salgsprovisjon.

Det betyr at ao.no i utgangspunktet er nesten fem ganger billigere.

Gjør mye av jobben selv
- Hvordan klarer dere å ligge så lavt i pris?

- Det er fordi kunden gjør mesteparten av jobben selv. Det vi gjør er å veilede selger skritt for skritt i prosessen ved hjelp av et detaljert datasystem. Vi sørger for at alt det juridiske tas vare på. Selve oppgjøret og overdragelsen styrer vi i henhold til retningslinjene fra Kredittilsynet – akkurat som vanlige meglere gjør, sier Glosimot.

Lav risiko
Han avviser at risikoen ved eiendomshandelen øker ved at folk gjør mye av jobben selv.

- Vårt interaktive datasystem inneholder alle obligatoriske poster. Det betyr at dersom nødvendig informasjon om boligen mangler, vil ikke dokumenter kunne skrives ut. Jeg vil med hånden på hjertet si at det derfor er svært trygt å selge og kjøpe bolig gjennom oss, sier han.

Skeptisk ekspert
Ekspert på privatøkonomi Rune Pedersen i ABC Penger er skeptisk.

- Mye dreier seg om tillit vedrørende en så viktig handel som kjøp og salg av bolig. Det kan godt være at nettmeglere som ao.no kan vise seg å være billigst og best for mange, men sikker kan du ikke være, sier han.

- Hva mener du?

- Det at privatpersoner selv står ansvarlig for mye av informasjonen om eiendommen gjør at en del kjøpere vil vegre seg for å gi bud. Dermed risikerer du å få langt mindre for boligen enn om du hadde brukt tradisjonell megler. Og da blir netteiendomsmegleren ikke den billigst løsningen for deg, men tvert i mot den dyreste, sier Pedersen.

- Ville du brukt netteiendomsmegler hvis du skulle selge bolig?

- Foreløpig velger jeg å holde meg til tradisjonelle meglere, sier Pedersen.

Tredobling i antall salg
Glosimot har følgende kommentar til Pedersens argumentasjon.

- Tillit er viktig i en eiendomshandel, det har Pedersen absolutt rett i. Derfor ser vi med glede på en sterk vekst i antall kunder som bruker oss. Det er en myte at det er mindre trygt å bruke netteiendomsmegler enn vanlig eiendomsmegler, og det blir stadig flere boligselgere klar over, sier Glosimot

På nettet har Advokatoppgjør via ulike medieoppslag lagt ut flere eksempler som viser at nettmegleren oppnådde klart bedre pris enn vanlige meglere for omtrent identiske boliger solgt i samme tidsperiode. I tillegg slapp de unna med en brøkdel av provisjonen.

- Det at vi er billigere enn vanlige meglere betyr ikke at vi er dårligere. Det eneste vi har gjort er å fjerne et produksjonsledd. Du kan nesten sammenligne med nettbankene. For ikke mange år siden dømte etablerte banker dem nord og ned. Hvem hadde klart seg uten nettbank i dag, spør Glosimot.

Ifølge Glosimot har omsetningen mer enn doblet seg siden i fjor.

- Hittil i år har vi stått bak omsetningen av om lag 185 boliger til en samlet verdi på 310 millioner kroner. Tallene viser hvilken vei det går, sier den fornøyde netteiendomsmegleren.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

Minkreditt:Finn det billigste forbrukslånet.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere).

Kommentarer til denne saken