(iOslo.no) 60 pakker har ligget på dette bordet denne julen. 60 julegaver uten mottaker. Men det var før Åse Lerfald (49) i Posten begynte sin detektivrunde.

Fortsatt er det 13 pakker som ikke har kommet til sin rettmessige eier. Kanskje noen er til deg?

- Eieren må ringe og forklare innholdet i pakkene, sånn at vi er sikre på at det er rette eier, sier Lerfald til iOslo.no.

Har du en god eller hårreisende posthistorie? Tips oss på mail til tips@ioslo.no.

Hun jobber som førstekonsulent i Bring Logistikk, og i julen er hun julegavedetektiv. Men ikke alle er like lette å finne.

- Det er åtte sendinger her helt uten navn. Da må vi ha flaks, for eksempel ved at folk ringer til oss, sier Lerfald.

Kan bli solgt
Om du mangler en pakke, kan du alltids sjekke ut bildet for å se om du kjenner igjen noe. Du kan også undersøke på Postens julegaveservice (ekstern lenke).

Lerfald tror også mange pakker kan ligge igjen på postkontorene rundt omkring i landet. Hun forteller derfor at en telefon til ditt lokale postkontor kan være smart, dersom du mangler en forsendelse.

Pakkene blir liggende hos julegavedetektivene ut januar. Etter det sendes de til Kristiansand, hvor de åpnes og oppbevares ett år. Er de ennå ikke funnet selges de på auksjon, hvor inntektene går til et godt formål.

- Helt gull
Lerfald forteller at den nitide jobbingen er utrolig morsom - når den gir resultater.

- Når du har tatt 30 telefoner, merker du nærmer deg og får lov til å ta telefonen til eieren. Da er det helt gull, sier hun.

- Hvordan reagerer eierne?

- Hva tror du? Det er bare smil og glede, selv om det ikke kommer fram til jul. Og så er det noen som blir rørt til tårer, svarer Lerfald.

Ekstrahjelp
Hun forteller at de morsomste opplevelsene er der tilfeldige personer står på litt ekstra for å hjelpe.

- Jeg husker jeg fikk inn en pakke fra Elverum. Vi hadde navnet på avsenderen, og ringte postkontoret for å hjelpe, forteller 49-åringen entusiastisk.

Kvinnen på postkontoret kunne ikke hjelpe, men ringte flere bekjente, og etter en god ringerunde fant de eieren, en 95 år gammel dame, og fikk gaven fram til jul.

Les flere nyheter fra iOslo.no.