Gå til sidens hovedinnhold

Er du en engelsk tronarving?

Du får neppe flytte inn i Buckingham Palace, men kanskje kan du smykke deg med tittelen engelsk kongsarving.

Arvingene til den engelske tronen kan befinne seg i Norge. En britisk fortidsminneforening har innledet jakten og håper å spore etterkommerne til tenåringskongen Harald Gudinesson som falt ved slaget i Hastings i 1066.

Denne uken rykker de inn annonser blant annet i norske aviser, der spørsmålet er som følger: «Kan du spore dine aner tilbake til 1066? Kan dine forfedre ha gjort krav på den engelske tronen?

Vel, English Heritage, som foreningen heter, har ikke tenkt å kaste Storbritannias dronning Elisabeth og hennes familie ut av Buckingham Palace, men den engelske tronen kan du - iallfall i teorien - gjøre krav på, om du har et slektstre som vokser inn i den engelske kongerekka.

Den som kan legge fram de beste bevisene, blir iallfall lovet en smule oppmerksomhet fra fortidsminneforeningens side når de i februar åpner et nytt besøkssenter i Battlefield.

Harald Gudinesson - Harold Godwinson på engelsk - falt i slaget ved Hastings mot William Erobreren, som dermed overtok den engelske tronen og ble sittende i 21 år. Historikere og slektsgranskere er iallfall enige om at dersom William Erobreren ikke hadde inntatt tronen i 1066, så ville engelsk historie sett ganske annerledes ut.

- Vi hadde trolig snakket et annet språk, tatt i betraktning at vår næreste allierte ville vært skandinaver og hatt et helt annet styresett, sier slektsgransker Nick Barrat til Reuters.

Les mer på English Heritages nettsider

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping