Husker du da du var 12 år og skulle opprette din aller første e-postkonto? Stolt som en hane plottet du inn «sexyboy86@hotmail.com» eller kanskje «pimp_star88». Ny i den digitale brevverden opprettet du et kildenettverk og sendte elektroniske «brev» til kjente og kjære. Kanskje du til og med lastet ned «chat»-programmet «MSN-Messenger».

Med årenes løp faller det naturlig å bruke denne adressen til stort og smått. Du tenker antakeligvis ikke over hva den er engang. Alt logges inn automatisk, og ingenting har vært problematisk med din «sexyboy». Helt til du plutselig kommer i tjueårene og skal sende jobbsøknader. Da er «sexyboyen» i deg din største fallgruve.

- Slike e-postadresser kan ha stor innvirkning på ansettelsene, og vil kunne gi et feil førsteinntrykk ved en åpen henvendelse til mulige nye arbeidsgivere. Mange burde endre sine adresser for å fremstå som seriøse søkere. De har ikke råd til å miste interessante samtaler som gjelder deres fremtid, sier administrerende direktør i Jobzone, Amund Alm, til Nettavisen.

Har du en rar e-postadresse eller har hørt om en rar, ta kontakt med vaktsjef på telefon 21006010 eller e-post. Ta også kontakt om din mailadresse har skapt problemer for deg.

Søknaden kommer aldri fram
Thor Bendik Weider er konserndirektør i Manpower. Han forteller at bemanningsbyråene gjerne ser bort fra tullete e-postadresser, og avtaler et møte med deg likevel. Konsulentene deres fungerer som rådgivere og vil sannsynligvis be deg bytte konto.

Men sjansene er at søknaden din aldri kommer fram i det hele tatt.

- Hvis du bruker ord som «sex» og «pimp» vil ofte spamfilteret plukke opp disse og ekskludere e-posten. Da vet vi ikke at du har søkt engang. Det er den beste grunnen til å bytte adresse, sier han.

Konserndirektøren føler det er et ubehagelig problem. Søkeren vet ikke at mailen er fjernet før den er mottatt, og tror dermed selskapet ikke gidder svare. Han understreker også at slike mailadresser kan ende opp i «søppelpostboksen». Disse er det få arbeidsgivere som gidder se gjennom.

- Daglig ledere får utrolig mye mail hver dag. Vedkommende ville tolket henvendelsen som «spam», og slettet den uten å åpne innholdet, forklarer Weider.

«alleduerspisermenneskermohahaha»
I løpet av samtalen nevner han noen av de merkeligste e-postnavnene Manpower har mottatt.

- «Bolebob» og «sexybimbo» er jo morsomme. Men den som vekte mest oppsikt var uten tvil «alleduerspisermenneskermohahaha».

Weider påpeker at man absolutt blir nysgjerrig på ansiktet bak e-postadressen.

Bruk navnet ditt
Nettavisen har vært i kontakt med bemanningsbyråene Jobzone, Adecco og Manpower. Samtlige svarer at den beste e-postadressen inneholder ditt eget navn. Om det er hele navnet, etternavn eller fornavn er ikke så nøye. En slik adresse kan brukes i alle sammenhenger.

- Når det gjelder hvilken klient du bruker (Hotmail, Gmail, Yahoo osv.) tar vi ingen vurderinger i forhold til det. Her står du fritt til å velge. Men du kan jo tenke litt over hvor du søker jobb. Er det i et advokatfirma vet jeg av erfaring at alt skal være dønn seriøst. De godtar ikke tull overhode. Skal du søke salgssjefjobben må du har ordentlig mail. Der blir det veldig vektlagt, forteller Weider.

Konsernsjef i Adecco, Anders Øwre-Johnsen, sier at det i mange tilfeller er hard kamp om jobben. Derfor råder han alle til å vurdere hvordan du selv ønsker å fremstå.

- Da er det viktig at du viser deg fra din beste side på alle områder. Se på mailadressen din og tenk: Er dette det førsteinntrykket jeg vil gi til en person som kanskje blir min neste sjef?