Gå til sidens hovedinnhold

Er du en storgriller?

Hvis du griller mer enn 15 ganger i løpet av sesongen, kan du kalle deg en storgriller.

Denne uka blir det knallvær i Sør-Norge, og har du fortsatt ikke funnet frem grillen, så er det på høy tid.

- Det blir gode temperaturer i hele Sør-Norge denne uka, og rundt 25 grader de fleste steder. I indre strøk kan det komme opp mot 30-tallet, sier meteorolog Stig-Arild Fagerli ved Storm Weather Center til Nettavisen.

Les også:
Nå kommer sommer’n

MOBIL: Følg været på WAP

Supersøk:Sjekk været der du bor

SMS korttidsvarsel:
Send VÆR til 1930 (tjenesten koster 4,-)

SMS langtidsvarsel:
Send LVÆR til 1930 (tjenesten koster 4,-)

Dette griller vi
Fremdeles er det grillpølsa som er favoritt på grillen.

- Grillpølser er det mest vanlige på grillen. Altså den vanlige grillpølsa, men også noen varianter av grillpølser. Men flintsteik og lignende produkter er også veldig populært, sier kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist i Nortura til Nettavisen.

(artikkelen fortsetter nedenfor)

Stadig flere velger også rene kjøttprodukter på grillen.

Er det noen nye trender i år?

- Det må vel være at sunnheten har inntatt grillen. Trenden generelt også utenom sommeren er at vi har blitt mer opptatt av sunnhet og helse når det gjelder kjøtt. Vi ser det på rene kyllingprodukter og Gildes Go’ og Mager. De er sterkt voksende, sier Sundqvist.

Allergisk? Sjekk pollenvarselet her.

Eksperimenterer mer
Nordmenn har begynt å eksperimentere mer på grillen de siste årene.

- Selv om de tradisjonelle tingene topper, så har vi blitt flinkere til å bruke mer marinader. Vi har beveget oss videre fra salt og pepper, sier kommunikasjonsdirektøren.

(artikkelen fortsetter nedenfor)

Blir du fort solbrent? Sjekk UV-varselet her

Men fremdeles er det pappa som er grillmesteren.

- Det er far som ruler grillen. Men vi tror jo nå at ved å introdusere produkter som kan settes rett på grillen, og ved at de får det så enkelt, så kan vi ta tilbake denne trenden, sier Sundqvist.

Hvorfor er det mennene som briljerer utendørs?

- Dette blir jo en ren hypotese fra min side, og jeg vet nesten ikke om jeg tør å si det. Men gassgrillene har jo litt knapper og den vanlige grillen krever at man forbereder litt. Det er kanskje ur-instinktet om at det er mannen som skal bort til bålet, sier kommunikasjonsdirektøren.

Flere velger grillen
Det er stadig flere nordmenn som griller og grillsesongen har blitt utvidet de siste årene.

- Vi strekker grillsesongen. Det skyldes gassgrillen og at flere har grillen tilgjengelig flere perioder i året. Grillsesongen er forlenget og det er flere som griller. Det finnes til og med en undersøkelse fra Synovate som viser at stadig flere definerer seg som stor-grillere, og dermed griller mer enn 15 ganger per sesong, sier Sundqvist.

(artikkelen fortsetter nedenfor)

Det er forskjellig hva menn, kvinner og barn foretrekker på grillen.

- Menn liker mer rødt kjøtt og mer kraftige smaker. Det ser vi også faktisk på pølser. Det som heter vanlig spesialpølser, altså pølser som er mer grovkvernet og mer krydret. Altså med krydder som for eksempel pesto eller hvitløk, med kraftig smak. Det liker far, sier kommunikasjonsdirektøren.

Mor vil heller ha kylling og kalkunprodukter, og foretrekker kylling og kalkunpølser.

- Men mange kvinner tror at den sunneste og magreste pølsa er kylling og kalkunpølsa, men det er Gildes Go’ og Mager som har det laveste fettinnholdet, sier Sundqvist.

Barn vil ha det som er mildest i smaken, og foretrekker dermed vanlige grillpølser.

Nettavisens kunnskapsquiz: Vinn flotte premier hver dag

Kommentarer til denne saken