Gå til sidens hovedinnhold

Er du i risikogruppen?

Nordmenn er dårligst til å sjekke blodtrykket hos lege og mange nekter å kutte røyken selv om de er i risikogruppen for å få slag.

(SIDE2): En stor internasjonal undersøkelse gjort i seks europeiske land (Nederland, Tyskland, Italia, Spania, Storbritannia og Norge, journ.anm.) viser at folk med lav utdannelse har størst risiko for hjerneslag.

Undersøkelsen viste også at Norge var det landet hvor færrest hadde sjekket blodtrykket de siste tre månedene, på tross av at de slet med høyt blodtrykk.

Av de norske respondentene var det bare 57 prosent som hadde sjekket blodtrykket de siste tre månedene, mens i Tyskland var tallet 82 prosent.

Vil ikke kutte røyken
De med lavest utdannelse har høyest blodtrykk, sjekker blodtrykket sjeldnest.

De har også sterkest tro på at medisiner virker og har minst kunnskap om at høyt blodtrykk øker faren for slag.

Samme personer sier de ikke har fått råd fra legen. De vil i minst grad redusere saltet eller slutte å røyke og vil i minst grad vil ta medisiner for å senke blodtrykket, kommer det fram av undersøkelsen.

Hver dag er det 40 mennesker som får slag.

På årsbasis er det 16.000 som opplever å få slag. Undersøkelsen i sin helhet viser ikke de alt for store forskjellene på de europeiske landene, men Norge er det landet som kommer dårligst ut når det gjelder

Tar ikke faresignalene seriøst
- Vi skiller oss ikke så mye ut fra resten av Europa, men mange tar ikke slagrisikoen seriøst nok. Det er rart siden vi er så redde for så mange andre ting. Mange av de som er i faresonen fortsetter å røyke på tross av at de får beskjed av legen om at de må slutte. Det sier den norske lederen for slagpasienter og presidenten i Den europeiske slagforeningen, Arne Hagen.

- Mange tror også slag er en gammelmannssykdom. Det er det ikke. Mange mennesker som er relativt unge rammes også av slag. Sjekk alltid blodtrykk og kolesterol. Selv om du føler deg fin utenpå er det ikke sikkert det stemmer med de indre organer, oppfordrer Hagen.

Han mener også at du bør trene en halvtime hver dag og at du bør unngå junkfood fra for eksempel McDonald's fordi de bruker alt for mye salt i maten.

Flest ja til medisiner
- En undersøkelse viser at Finnmark var det fylket hvor det forekom flest slag og Sogn og Fjordane kom på 2.plass på norgestoppen, sier Hagen.

Bare 35 prosent av de spurte ville kuttet røyken dersom det vil redusere risikoen for slag mens hele 60 prosent var villige til å ofre en halvtimes trening tre ganger i uken. Hele 79 prosent ville sagt ja til medisiner mens 57 prosent ville redusert alkoholinntaket.

En undersøkelse fra 2004 på Folkehelseinstituttets sider viser at hjerneslag dødeligheten blant menn var høyest i Østfold, mens for kvinner var det høyest i Aust-Agder.

Sjekk statistikken på Folkehelseinstituttets hjemmesider her

LES MER HELSE HER

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen