Gå til sidens hovedinnhold

Er en av disse dine?

300 pakker kom aldri under juletreet denne julen. Men Postens julegavedetektiver gir ikke opp.

De to siste ukene før jul, behandler Posten 35 millioner brev og pakker. Men flere av julegavene som sendes, kommer aldri fram. Hver dag i over en måned jobber julegavedetektiv Åse Lerfald i Postens godssenter med å løse pakkemysterier.

- På landsbasis sto cirka 300 julegaver tilbake uten eier. Jeg hadde 50 stykker her på kontoret, men nå er det bare ti igjen, sier en effektiv Lerfald.

Feiladressert
Førjulsstresset fører til at det går fort i svingene for mange når pakker sendes av gårde. Alle de bortkomne pakkene har enten hatt feil adresse eller postnummer.

- De fleste skriver heller ikke på returadresser. Derfor er det vanskelig å spore den tilbake til avsenderen. Men det er nettopp det som er jobben vår, forteller Lerfald.

Små spor avslører eier
Pakkemysteriet løses ved at de finner mottakers nye adresse, eller at esker med julegaver inneholder små spor. En av gaveeskene er for eksempel pakket inn med desemberutgaven av Romerikes Blad. Da var Lerfald snar med å sette inn en notis i lokalavisa.

- I desember får man mye reklame i postkassen, og hentelapper kan komme blant reklame som kastes. Husk å spørre familie og venner hva de syns om gaven din. Hvis ikke, kan det hende at de aldri har fått den.

Men det er flere måter å forhindre at gaver skal komme på avveie.

- Skriv adresse tydelig med kulepenn. Bruk ordentlig emballasje og legg en liten lapp oppi pakken i tilfelle den skulle bli borte, råder hun.

Doneres til veldedige formål
Uavhentede gaver går likevel ikke til spille. Blir de ikke hentet før 15. januar, sendes de til avdelingen i Kristiansand.

- Der blir de liggende ett år, før de selges på auksjon. Pengene går i potten til Postens årlige julegave, som gis til veldedige organisasjoner. Denne jula gikk pengene til Dixie og Redd Barna, forteller Lerfald.

Men mest av alt håper hun at pakker fra barnebarn og bestemødre skal få komme fram til slutt. Jobben som sen julenisse, omringet av julepynt fram til 15. januar, har hun god sans for.

- Jeg har jo den artigste jobben i hele Posten. Tenk å få så mange gledestelefoner som jeg får tatt, sier hun.

Sjekk om gavene er dine
Hun oppfordrer alle til å undersøke på Posten om det er noen julegaver som du ikke har hentet.

- For å se om du er eieren av en av de glemte julegavene, ligger det en full oversikt over til- og fra-lapper på Postens hjemmeside, samt pakkens utseende.

Nummeret til kundeservice er 23149090. Etter 15. januar gjelder nummeret 04004. Kanskje er ikke julen over for deg allikevel?

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken