Gå til sidens hovedinnhold

Er han Norges mest aktive forbryter?

Denne 38-åringen var registrert med 131 lovbrudd i fjor. Alle ble henlagt, fordi han ikke kan straffes.

(iOslo.no) Mannen har nemlig diagnosen psykotisk, og da kan han ikke straffes. Visepolitimester i Oslo politidistrikt, Hans Halvorsen, mener at man på vurdere paragrafen i straffeloven med sikte på en lovendring, skriver Dagbladet.

Han har nå skrevet et brev til riksadvokat Tor-Aksel Busch hvor han ber om at loven endres slik at samfunnet kan skånes for 38-åringens kriminalitet. Han har stjålet og ødelagt for flere millioner kroner.

- Mest aktiv i Norge
Politibetjent Lars Martinsen ved VIC-prosjektet (Very Important Criminals) i Oslo politidistrikt er svært godt kjent med mannen.

- Så langt vi i VIC-prosjektet vet, så er han antakeligvis en av de mest aktive i hele Norge, sier Martinsen til iOslo.no

Han anslår at mannen ble pågrepet av politiet flere titalls ganger i fjor. Hver gang ble 38-åringen sluppet fri.

- Han har en diagnose i bunn, som gjør at vi ikke kan føre sakene hans for retten. Men han er fullt ut i stand til å begå straffbare handlinger, til dels på finurlig vis. På mange måter er han oppegående, sier politibetjenten.

Må løslates
Hver gang mannen blir tatt, gjentar det samme seg:

- Han blir pågrepet og avhørt, og vi ransaker ham med tanke på å finne tyvegodset. Men straks det er gjort, må han løslates. Vi tar også kontakt med de fornærmede – får inn lister over tyvegods, kostnader over ødeleggelsene og så videre, og registrerer det for fornærmede. Og så må vi forklare at vi ikke får gjort noe, sier Martinsen.

De stjålne gjenstandene ser som regel ikke politiet snurten av.

- Tyvegodset er borte så å si hver gang. Vi mistenker at han har et helerapparatet bak seg, sier politibetjenten.

I øyeblikket er mannen tvangsinnlagt på en institusjon. Han får oppfølging av flere etater, men likevel har han fått holde på i flere år. Nå håper man at noe kan gjøres med slike som 38-åringen.

- Det er veldig utilfredsstillende for alle parter, inkludert ham selv, slik det er nå. Det kan vel ikke være noe særlig å begå kriminalitet dag ut og dag inn – og konstant bli pågrepet av politiet, mener Martinsen.

Les flere saker fra iOslo.no.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen